Устойчив ръст на търсенето на мелничарска и фуражна пшеница в страните от Югоизточна Азия ще направи този регион приоритетен за много световни зърнени компании. Това се твърди в последния отчет на Рабобанк.

През следващите пет години ръстът на доходите ще доведе до ръст в търсенето на пшеница с 4,5% годишно. През последните 10 години темпът на растеж на търсенето е бил 6,2%.

Потреблението на пшеница на глава от населението е доста под средното за света и потенциалът за ръст е висок.

Влияние върху търсенето оказва и цената на пшеницата. През периода 2011 – 2013г, когато цените бяха високи, темповете на растеж на търсенето се понижиха.

Регионът е основен пазар за австралийската пшеница, но ръстът ще бъде удовлетворен основно от по-големи доставки на пшеница от Черноморски регион. Сега ценовото предимство на Черноморската пшеница е 15 - 30 USD/тон спрямо австралийската.

В близките пет години обемът на експорт на пшеница от Австралия ще расте. В региона австралийската пшеница заема дял от 49%. Към 2020г делът ще намалее до 37%, но доставките като обем ще останат без промяна - 7,5 млн. тона. Австралия ще доставя основно мелничарска пшеница, а Черноморският регион - фуражна.