Австралийската фирма от Сидни ще произвежда и продава студено пресовано сурово краве мляко като алтернатива на пастьоризираното. Според основателя на компанията Саксън Джой доброто управление на стадото и доилната техника, отговаряща на всички хигиенни изисквания, и методът студено пресоване ще позволят на фирмата да доставя на пазара 100-процента безопасно за употреба сурово мляко.
Студеното пресоване представлява изкуствено увеличение на налягането в млечния резервоар. Млякото се "свива" с 15% в продължение на няколко минути за отделяне на вредните микроорганизми.
След необичайната стерилизация млякото запазва всичките хранителни вещества и витамини A, B1, B2, B1), които обикновено се унищожават под въздействието на високата температура.
Според австралийските производители стойността на това мляко няма да надвишава 5 австралийски долара за бутилка от 750 мл.
(Още за необикновеното австралийско мляко четете в следващия брой на в. "Български фермер")