Диана Ванчева

За 7-а година БАСФ организира мащабни открити дни на 7 земеделски локации. Платформата край с. Тихомирово бе впечатляваща, не само защото събра около 200 земеделци, търсещи жадно иновативни и утвърдени рз-продукти в пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед, царевица и грах.

На полето се доказа че лидерът във фунгицидите в реални условия гарантира добивите с качеството на рз-продуктите си.

Домакин бе Георги Балев, който разчита на продуктите на компанията за опазване на 36 000 дка.

Попитахме фермерите и експертите и научихме: Какво става тази година в пшеницата която в последните години претърпя сериозен интензитет и развитие. Навсякъде за справяне с широколистните плевели е приложен новият голям хербицид Биатлон 4 D.

Четирите му измерения, подсилени от аджуванта ДЕШ, са дали видим ефект, дори и в трудна година като тази. Хербицидът е проявил изключителен контрол над най-трудните широколистни плевели. Доказал е гъвкавост спрямо климатичните условия.

За сведение на фермерите: той има регистрация от 3-и до флагов лист и отлична смесимост с други продукти. Перфектно се е съчетал с фунгцидите на БАСФ, приложени на показаните ниви.

В дъждовна година като 2016-а, когато има висок инфекциозен фон, дори изключително ефективният Танго Супер с дългата си защита от 5-6 седмици има нужда от партньор за опазване на флаговия лист.

Според експертите вариантът с две фунгицидни третирания вече се наложи като масов стандарт в България. Какво е важно да се знае за целта:

Дует Ултра - универсалният фунгицид с оптимален икономически ефект и с най-много епоксиконазол, във второ пръскане идеално допълва Танго Супер.

За нивите с висок потенциал и качество иновативните фермери са избрали:

Капало - еталонът в Германия, в дъждовни сезони е най-добрият избор със своята StickзStay формулация и изключителен контрол на болестите.

За максимален добив при второ пръскане най-иновативният фунгицид от AgCelence е Диамант Макс. Оигурява високи добиви и по-високо качество, има ефект срещу стресовите фактори.

При житните силен интерес предизвиква вече растежният регулатор Медакс Топ най-ефективен срещу кореново и стъблено полягане. Дори предпоставките за полягане да са по-малко, той е помощник на фермера, който намалява разходите за жътва и носи по-малка вероятност от компрометиране на посева.

Очевидна е разликата в удебеляването на стъблата и по-добре развитата коренова система.

В слънчогледа идва новата Clearfield Плюс технология

Есенцията е новият Пулсар Плюс с изключително силно и бързо действие срещу плевели. Само 6 дни след третиране се видя, че те са започнали да загиват. Контролира и тези с восъчен налеп като паламида и лобода.

Хербицидът Стомп Аква пък може да се използва дори на полета с по-лоши почвени обработки, заради изключителната си микрокапсулна формулация.

За години като настоящата, в която болестите заплашват, БАСФ препоръча фунгицида Пиктор - специалист срещу склеротиния, осигураващ с 15% по-високи добиви.

Препоръка: третира се с 40 мл/дка, а при опасност от сиво гниене може да има повторна обработка с 50 мл/дка в цъфтеж.

Хербицидната комбинация Спектрум и Рекорд опазва царевицата още в началния период на плевелите. Тя е най-масово прилагана от фермерите. Рекорд е гъвкава вегетационна комбинация с възможност за приложение на Келвин ОД и Камбио - заедно или поотделно според условията.

За по-високи добиви от рапица помага Clearfield. Продуктът Клеранда, приложен есента, има широкоспектърно действие върху голям брой плевели - широколистни и житни.

Карикс пък е фунгицидът и растежен регулатор, който дава енергия за повече добив. Подпомага нарастването на кореновата система, подобрява студоустойчивостта като създава гланцов филм върху зелените части и не позволява задържане на вода и мраз. При пролетно третиране подкрепя развитието на повече разклонения и шушулки.

Видяхме и нова растителнозащитна технология при грах

Единственият регистриран фунгицид в бобови Ретенго, е част от концепцията AgCelence.

Новина: от тази година се предлагат вече на българския пазар ХайСтик инокуланти. При третиране на семената растенията улавят повече атмосферен азот.

За плевели при бобови отлични резултати дава почвеният хербицид Спектрум.

Специално разработен е хербицидът Корум - ефективен при широколистни и житни плевели.

Почвената запечатка на демонстрационните насаждения беше направена със Стомп Аква - единственият почвен хербицид в микрокапсулна формулация за продължителен контрол.

Първият вегетационен хербицид за бобови е Базагран

Контролира широколистните плевели. В допълнение се прилага Стратос Ултра, системен вегетационен хербицид за борба срещу едногодишни и многогодишни житни плевелни съобщества.