Ваня Велинска наш спец. пратеник в Русенско

Определено тази година рапицата ще се жъне по-рано. Най-вероятно комбайните ще влезнат в рапичните ниви още в началото на юни. Каква ще е реколтата, никой не се ангажира с точна прогноза, но очакванията са за добри резултати, въпреки честите дъждове напоследък.

В последните години някои фермери се отказаха от рапицата, тъй като цената й падна, а знаем, че и не е лесна за обгрижване култура. Много производители обаче останаха верни на маслодайната култура и тя продължава да е сред основните в сеитбообращението им.

Сред тях е Драгомир Дончев от с. Водица, Търговишко, който тази година е засял 3 300 дка с рапица, а това е една трета от обработваемите му площи.

От няколко години сея рапица, и до този момент съм много доволен от тази култура, споделя Драгомир. Да, специфична е, иска грижи, но и дава. Нашият район си има особености, не всичко става, но с рапицата нямаме проблеми, особено с точните хибриди.

Преди 5-6 години фермерът като на шега решил да изпробва да засее рапица по препоръка на Севдалина Георгиева, тогава регионален представителна фирма Еуралис за района на Североизточна България. Получават се наистина страхотни резултати и оттогава рапицата заема важно място в стопанството му. През годините изпробва различни хибриди, за да намери най-точните за всяко поле.

Безспорно намирането на точните хибриди е от решаващо значение за получаване на високи добиви, към които всеки фермер трябва да се стреми. У нас се предлагат различни и много рапични хибриди, които имат едни или други положителни качества. От изключително значение е обаче да се намери точното място на всеки. И Драгомир е направил точно това за своето стопанство - намерил е най-подходящите хибриди, от които да получава отлични резултати.

В един хибрид търсим три неща - качество, добив и цена, казва Мария Тодорова, жената до Драгомир. За нас е важно да произвеждаме качествена продукция, както и да имаме висок добив, за да може да реализираме по-добри производствени резултати.

В същото време от значение е и цената. Защо да плащаме повече за семена, които дават същите добиви, както и тези от по-ниския ценови клас.

В хибридите на Еуралис намерихме всичко, каквото търсим

Затова работим с тях и предпочитаме техните семена, които са по-евтини, но с предпоставки за отлични добиви. Освен това сериозно предимство на хибридите им е, че шушулките не се разпукват. Да, всички фирми го казват, но на практика не винаги е така. А ние се убедихме в това без да искаме - на един малък участък, където се забавихме с прибирането. Оказа се, че няма проблем, защото семената са в шушулките, дори след закъснялото прибиране.

Почти 100% от насажданията с рапица в стопанството на Драгомир и Мария са засети със семена на френския кооператив. А причините за това, вече ни станаха ясни. Но дори от портфолиото на Еуралис те са избрали тези, които се представят най-добре в техния район. Безспорен фаворит е хибридът Джейсън, от който през миналата лоша в климатично отношение година, са получили добив от 320 кг/ка, когато средните за страната бяха под 200 кг/дка.

Тази година очакванията на стопаните са за много по-добри добиви от рапица

Въпреки че и сега имаше не малко стресови ситуации. През есента кампанията на рапицата стартира повече от отлично. Фермерите споделят, че на следващия ден след сеитбата е завалял дъжд, а какво по-добро от това за покълване на семената. Прекалено високите температури през някои от зимните и пролетните месеци провокираха рапицата и тя избързва с вегетацията си, но това не би трябвало да е фатално според агроспециалистите.

Погрижили сме се по всички правила за рапицата, категоричен е Драгомир. Извършихме перфектни обработки, тъй като това е важно условие за добрия старт на растенията. Още повече, че миналата година направихме пропуск в обработката и после видяхме как тази грешка се отрази на посева. Извадихме си поука и сега спазваме добрите практики при отглеждането на рапицата. Каквото зависи от нас, правим го.

Подобен разговор водим и с Димитър Вечев, председател на ППК Земя в с. Екзарх Йосиф, Русенско. Кооперацията е една от малкото останали, в които се отглеждат и животни, в тази има кравеферма.

В единствената кооперация в с. Екзарх Йосиф, която обработва около 20 хил. дка земя, отглеждат 2 500 дка рапица.

От около 8-9 години сеем рапица, като запазваме площите през годините, разказва Димитър Вечев.

Рапицата е трудоемка култура - започва се с оран, култувиране, торене, а после сеитба последвана от още грижи. Културата се напада от много неприятели, затова се пръска често. Понякога се налага двукратно третиране още през есента, напролет също има грижи - торене, растителна защита... Истината обаче е, че ако се грижиш добре за рапицата, нямаш сериозни проблеми, получаваш добри добиви, има и цена.

Целта е зърното да се реализира максимално бързо след жътва, защото като маслена култура се нуждае от добро съхранение, което би оскъпило себестойността й. Затова в кооперацията бързат да продадат рапицата веднага след като я приберат от полето.

Миналата година в стопанството са ожънали много добри добиви от културата - около 380 кг/дка, а на отделни полета са стигнали и до 400 кг/дка. Тази година очакванията са още по-добри резултати, тъй като до момента рапицата се развива отлично.

И тук изборът на хибрид се прави много внимателно като се търсят най-добрите за всяко едно поле. Димитър Вечев споделя, че преценява хибридите според представянето им на опитните полета на фирмите в региона. След това избраниците се тестват и в кооперацията и ако затвърдят демонсрираните качества, влизат в сортовата листа на стопанството.

Тук се засяват повечето от хибридите в портфолиото на Еуралис, като акцентът тази година е Акварел - клиърфийлд хибрид. Дълги години са отглеждали Нептун, а след спирането му и Дунав, Меркурий, Джейсън.

Еуралис предлага конвенционални и клиърфийлд хибриди

ЕС АКВАРЕЛ CL

Нов, ранен, за клиърфийлд технологията, акцент в портфолиото на фирмата за този сезон. Хибридът е от новата генетика, с ген от дива ряпа за устойчивост на разпукване на шушулките. Характеризира се с бърз начален старт и с образуване на здрав корен. Има отлична способност за формиране на множество разклонения по централното стебло и съответно образува и голям брой шушулки.

ЕС АНЖЕЛ CL

Нов, средноранен хибрид. Съдържа ген от дива ряпа, което прави хибрида силно устойчив на разпукване на шушулките. Това е важна характеристика, която се съблюдава от селекционерите на Еуралис, за да гарантира сигурна жътва без загуби.

За двата хибрида може да се каже, че имат високи и стабилни нива на съдържание на масло в зърното - 47-48%.

ЕС НАТАЛИ ранен и ЕС ДУНАВ - средно късен

И двата хибрида са селектирани специално за българския пазар, което ги прави високо адаптивни към почвено-климатичните условия в страната.

Те са единствените в портфолиото, които понасят по-висока посевна норма. Ако за другите хибриди препоръката ни е 45 000 семена/дка, за тях нормата е 55 000-60 000. Това е така, защото тези два хибрида правят по-малко разклонения, образуват шушулки предимно на централното стъбло.

Те са високодобивни хибриди и ако се спазват препоръките на селекционерите, растенията могат да достигнат добивния си потенциал от около 550 кг/дка.

ЕС ДЖЕЙСЪН

Фокусът ни Еуралис за тази година. Средноранен хибрид от нова генетика. Един от най-високодобивните - потенциалът му е до 580 кг/дка. Има много високо съдържание на масло - над 49% и е устойчив на разпукване. Кълняемата му енергия е много висока. Има отлична конверсия на хранителните вещества в биомаса и силен мирис на мед по време на жътва.

ЕС МЕРКУРИЙ

Средно късен, най-дългогодишния хибрид в портфолиото. Дава изключителни резултати, независимо от условията. Хибридът образува множество разклонения, голям брой шушулки и семена в тях. Поради факта, че няма загуби по време на жътва, защото не разпуква шушулки, добивът му е близо 600 кг/дка.

Може да се каже, че това е най-студоустойчивият хибрид в портфолиото на Еуралис.

Рапицата да е устойчива на разпукване на шушулките

При събирането на реколтата от рапично семе фермерите губят от 10 до 25% от добива, което се дължи на разпукването на шушулките. При сериозни случаи на презряла реколта са документирани загуби от 50%.

От началото на своята изследователска програма за рапично семе, започнала в началото на 90-те години на 20 век, фирма Еуралис поставя акцента върху проблема с разпукването на шушулките. Изследователи са избрали да селекционират рапични хибриди, произхождащи от цитоплазмена мъжка стерилност от вида OGURA (селекция без ГМО), получена от междувидово кръстосване с черна ряпа.

В допълнение към добрата генетична основа беше създадена специфична селекционна програма. Всички съществуващи генотипи се тестват от машина, за да се измери силата (в нютони) на устойчивост на шушулките. За целта 100 шушулки от всеки хибрид се отглеждат в полетата, съхранявани на студено при температура от 5 градуса до деня на тестване.

След това, шушулка по шушулка, всяка проба се поставя в машината и нейната устойчивост се проверява.

Машината подлага шушулката на теглене докато тя не се отвори и измерва максималната сила, която е необходима за това отваряне.

Благодарение на статистическите методи, изследователите от Еуралис могат да предложат много добри рапични хибриди с отлична устойчивост на разпукване на шушулката.

Податливостта на болести (фома, склеротиния, вертицилиум и др.), както и зле настроена машина за събиране на реколтата, могат да намалят устойчивостта на разпукване на шушулката. За това е особено препоръчително да се спазват добрите селскостопански практики за култивиране на маслодайната рапица.