АЗ ГО ПРАВЯ ТАКА: Опитът на  пчеларя Ачо Рангелов от Банкя

Краят на миналата и началото на настоящата години бяха нетипични за отглеждането на пчели. Моите кошери се намират на 900 м надморска височина, в района на Клисурския манастир над Банкя. При нас пролетта настъпва нормално три седмици по-късно, а зимата също три седмици по-рано отколкото в Софийското поле.

През миналата есен времето беше необичайно топло до средата на декември.

Цариците снасяха постоянно, макар и малко яйца и в кошерите имаше доста млади пчели. В средата на лятото настъпи суша, нямаше приход на нектар, поради което оставих магазините и вторите корпуси пълни до половината с мед

Плодникът и магазинът разделям с капак от фазер, върху който има отвор като за хранилка, през който излиза влажният въздух и кошерът се поддържа топъл.

В началото на тази година реших да подхраня пчелите с готова храна, останала ми от миналата година. За моя и на съседа, който ми помага, изненада в кошерите имаше предостатъчно храна а в някои и пило. Разпечатахме по няколко пити, с оглед предстоящите студове, поставихме и ленти срещу акарите.

От доста дни времето е хладно и не спира да вали, няма приход на нектар и се налага да се намери работа на пчелите, за да се избегне изпадането им в роево състояние.

Трябва незабавно да се поставят строителни рамки а в тези с повече пчели - неизградени восъчни основи в двете страни на пилото.

В някои по-хладни райони пчелите не могат да летят пълноценно и да доставят водата, необходима за преработване на събрания прашец. Той не може да бъде преработен, остава в стомаха на пчелите,те пълзят пред прелката и не могат да летят

Ако времето позволява, поставете в пчелина поилки с вода; а в кошера сложете хранилки с разреден сироп 3:1.

Аз съм пробвал в поилките да оставям чиста вода, но пчелите не й обръщат внимание. При разреждане на сиропа над 20% (1:4), консумацията е успешна, но в него може да настъпи ферментация на захарта.

От работата в пчелина сега зависи добивът на мед

Както вече стана дума, задача номер едно в началото на главната паша е избягване и прекратяване на роевите състояния.

При "забелване" с пресен восък на килийките се поставят магазините или третият корпус при многокорпусните кошери.

В магазините и в корпусите винаги се слага по една разпечатана пита с мед, прибран от миналата година.

За да не се качва царицата в тях може да ги разделите с ханеманова решетка, която се маха при напълване на магазините до 1/3 част. При силно събиране на нектар или началото на запълване на долните килийки даже и с малко мед, царицата не снася яйца в тях и тогава се маха ханемановата решетка. Ако се използват решетки за 10 рамкови кошери, от едната страна се слага тънка летва от фазер, широка 8-8,5 см, въпреки твърденията, че царицата се качва в магазините от страничните пити.