Според опитните пчелари най-подходящото време за това е, когато в кошера има най-малко пчели или повече млади пчели.

Имах случаи, когато при преместването на кошера от мястото, където е бил на по-скрито място, пчелите се върнаха на старото си място, споделя пчеларят Ачо Рангелов от Банкя. Сякаш го бях очаквал и бях оставил празна рамка. Привечер я открих затрупана с пчели. Пренесох и я поставих пред прелката, за да могат пчелите да се приберат. Проблеми имах още два дни, докато пчелите свикнат с новото място след преместването. Дори пръсках прелката и пчелите със слаб разтвор на ракия и ментова тинктура.

Този пример доказва силно развития инстинкт на пчелите за връщане на старото място

Ако се премести кошерът с пчели на 10-20 метра, а на негово място се постави празен кошер, дори с друг цвят, то всички пчели ще отидат в новото жилище, без да се опитат дори да потърсят предишното. Такава привързаност към мястото, а не към гнездото, е напълно обяснима. В естествени условия, за дивите пчели "място" и "гнездо" е едно и също - дупки в дървета или скали. В продължение на хилядолетия при пчелите, живеещи в хралупи и пещери, се е изработил инстинкт за определено място, където се намира гнездото.

Ако пчелите трябва да се преместят на малко разстояние (от 100 до 3000 м), то първоначално те трябва да се отдалечат от това място на 5-7 км, да им се даде възможност да се облетят и да поживеят там 5-6 дни и едва след това да се върнат и поставят на избраното място.