Д-р Ем. Бенова

Хората на възраст от 30 до 50 все по-често се оплакват от болки в гърба, но напоследък се оплакват и по-млади. Липсата на движение, едностранното натоварване и неправилната постановка на тялото са най-честите причини за болезненото напрягане на гръбначната мускулатура.

Проблеми могат да предизвикат също психическият стрес и преумората. Когато болките се появят, те принуждават към режим на щадене - най-често се изключва движението, но напрежението не изчезва, а се увеличава.

Щадене на гърба при вдигане на тежести, подходящ матрак за спане, поддържане правилна стойка на тялото пред компютъра могат да изиграят решаваща роля за разтоварване на гърба. Препоръчват се специална гимнастика и плуване. Сгряващи бани, мазила или пластири стимулират кръвоснабдяването и освобождават мускулите. Облекчение може да донесе релаксиращият масаж със стимулиращи кръвообръщението масла. Важно е движението.

Болкоуспокояващи медикаменти могат да облекчат симптомите, но те не лекуват. Друга възможност предлагат акупунктурата или билковите средства с екстракти от конски кестен, планински клек, арника и др. Ако болките не преминат, е необходима консултация.