Селен - Селенът неутрализира свободните радикали и не позволява развитието на ракови клетки в организма, подобрява работата на щитовидната жлеза. Най-големи количества селен се съдържа в бразилския орех. Други храни които съдържат селен са: риба тон, калмари, слънчогледово семе, пълнозърнест хляб, гъби, чесън, херинга.

Витамин А - Регулира обменните процеси в кожата, влияе на растежа на скелета и развитието на зъбите. Липсата му води до чупливи нокти, суха кожа и коса. Съдържа се в червените чушки, морковите,черният дроб, червеното цвекло, спанака, копривата, доматите, броколите, пъпешите, тиквите и прасковите. Витамин А има и в млечните продукти, яйцата, листните зеленчуци, картофите, боба и граха.

Витамин В6 - Той е много важен за имунитета. Витамин В 6 служи за образуването на антитела и червени кръвни клетки, участва в обмяната на веществата.

Сред храните с най-голямо съдържание на Витамин 6 са ядките(шамфъстък). Следват ленено семе, сусам, орехи, лешници. Други храни, които го съдържат са: чили, чесън, овесени ядки, сушени гъби, патешки дроб, кафяв ориз, пилешко месо, банани.

Витамин В2 - подобрява устойчивостта на бактериални инфекции. Той участва активно в съставянето на кръвта и образуването на антитела. Действа върху зрението, ноктите, косата и помага на организма да се справи с умората. Най-големи количества се съдържат в свинския и телешкия дроб, в млечните продукти, жълтък, овесени ядки, стафиди, овче сирене, бадеми, кайсиеви ядки.

Витамин С - един от най-важните витамини за нормалното функциониране на имунната система, мощен имуностимулатор и силен антиоксидант. Засилва метаболита и е много добра защита срещу мутирали клетки. Най-големи количества се съдържат в кивито, лимоните и портокалите. Съдържат го още лютите чушки, броколите, къдравото зеле, магданозът, ядките.

Витамин Д - произвежда се от кожата, когато е изложена на слънчева светлина Витамин Д се свързва с мускулният тонус, здравината на костите и служи за усвояване на калция от храната. Храните, които го съдържат са: риба тон, скумрия, черен дроб сирене, яйца, зърнени храни, портокли

Витамин Е - той е много важен за правилното функциониране на имунната система, свързва се със свободните радикали и да ги отстранява, предпазва от рак, диабет, артрит и др. Витамин Е се среща в почти всички видове ядки, доматеното пюре, соя, лозови листа, магданоз, риба

Цинк - това е един от най-важните елементи за организма. Той е необходим за поддържане на паметта, зрението, вкуса и обонянието, половата система, синтеза на белтъчините. Липсата му може да забави ръста при децата. Съдържа се в пшеничните кълнове, гъбите и стридите, речната риба и телешкият дроб, телешкото, свинското, дреболиите, пълнозърнестия хлаб, лук, чесън.

За добра имунна система не пушете, спортувайте редовно, поддържайте здравословно тегло, контролирайте кръвното налягане, осигурете си достатъчно сън, стриктно подбирайте храната си.

Билки за силен имунитет

Осем са най-важните, които подобряват работата на имунната система

Ехинацея

Тя стимулира борбата с инфекциите и увеличава производството на имунни съединения като интерферон. Най-добре е да я приемате веднага щом забележите първите признаци на инфекцията - от 30 до 60 капки на всеки два часа за първите 24-48 часа. След което от същата доза 4 пъти дневно в продължение на 3 дни до отзвучаване на симптомите.

Черен бъз

Той предлага идеалната защита срещу респираторни вирусни инфекции. Как да си направим домашен сироп за здрава имунна система. За да се възстановите от настинка или грип вземайте по две супени лъжици сироп 4 пъти на ден.

Зелен чай

Той съдържа мощни антиоксиданти, неутрализиращи свободните радикали, така се предотвратява увреждането на имунната система. Зеленият чай стимулира черния дроб, като се отделя съединение, което успешно се бори с инфекциите. За силна имунна система пийте 3-4 чаши зелен чай дневно.

Джинджифил

Тази билка успешно се бори с възпаленията, сърдечно-съдовите заболявания и холестерола. Срещу есенните и зимни вируси може да си направите горещ чай от стрит на прах корен от джинджифил. Една чаена лъжичка джинджифил и мед е прекрасно средство против ставни болки и главоболие.

Прополис

Този витаминен еликсир съдържа цял букет от витамини: А, В1, В2 и В3, както цинк, калций, магнезий и още над 60 съединения. Прекрасно средство за подсилване на имунната система.

Можете да си направите сами спиртен извлек от прополис. Вземате 30 гр. прополис и го залейте с 95 градусов спирт. Поставете течността в добре затворен стъклен съд, на тъмно (на стайна температура) за около 4-5 денонощия. Филтрирайте и често разклащайте.