Тодор Тодоров е един от пионерите в отглеждането на рапица у нас. Започва още през далечната 2002 г., когато културата е почти непозната за родните фермери. От тогава до днес рапицата премина и през върхове, и през спадове, но за фермера тя си остава сред основните. През този сезон в стопанството са засели около 2 хил. т.

Около 90% от рапицата ни е на фирма Еуралис, споделя Тодор. Заложили сме на хибридите Меркурий и Джейсън. Засега посевите са в перфектно състояние. Ако добрите условия се запазят, разчитаме на много високи добиви.

За да достигне до този избор фермерът изпробва много и разнообразни семена, а крайният резултат е, че при тези условия и на тези месторастения, тези хибриди се представят най-добре. Още повече че успешният производител винаги трябва да си прави сметката, като се стреми към рентабилно производство.

Затова съотношението качество и цена, също си казва думата. Залага се на семена, които дават добри и сигурни добиви, и в същото време са на приемлива цена.

Изборът на Тодор за двата хибрида е съвсем удачен, коментира и Стоян Милев, от екипа на Еуралис. Джейсън е средноранен хибрид, Меркурий е средно късен.

ЕС Меркурий е най-дългогодишният хибрид в портфолиото на Еуралис, който през годините е показал изключителни резултати, независимо от условията. Хибридът образува множество разклонения, голям брой шушулки и семена в тях. Той не разпуква шушулки и няма загуби по време на жътва, добивът му е близо 600 кг/дка.

ЕС Джейсън е нова генетика. Един от най-високодобивните хибриди в портфолиото на Еуралис. Потенциалът му е за добив от 580 кг/дка. Той е с много високо съдържание на масло - над 49%, а шушулките му са устойчиви на разпукване.