Сред най-важните мероприятия при поддръжка на райграс е редовното поливане. Това е една от дейностите, която се подценява доста, но е от изключително значение.

Дори ако вашата трева в двора или градината е изградена от сухоустойчива тревна смеска, няма да се разминете с едно поливане седмично например. Оптимално поливането на тревата трябва да бъде веднъж дневно, а през летните месеци два пъти на ден.

Поливането е добре да става в ранна утрин, когато слънцето още не е напекло, или късно след обяд. Трябва да се избягва поливането по обедните часове, защото водата попарва тревата и тя пожълтява.

Добре е да се внимава, за да не се получи преполиване. Признак за това, че сме преполяли тревната си площ, е появата на гъби и различни видове мъх.

При тревни площи, които се поддържат интензивно, е добре поливането да става задължително редовно и веднага след косене.

Редовното косене е важно

При оптимално косене на тревата веднъж седмично се поддържа средно височина около 5-6 см. Най-добре е да се поддръжа тревата на височина около 5-7 см. Не бива да я оставяте да прераства, защото това нарушава нейното братене.

При косене не трябва да се отрязва повече от две трети от височината на тревата. Трябва да се има в предвид, че при чести коситби и интензивно поддържане на райграса, тревата се изтощава много бързо.

Изтощаване на тревата

Това предполага необходимост от торене на тревната площ.

При торене на райграс е добре да използвате минерални торове, защото органичните не са толкова ефективни при вече готова тревна площ, а и компрометират декоративния ѝ ефект.

Торенето е добре да се извършва в сухо време без вятър. След като наторите, е добре веднага да се полее тревната площ, за да се разтопи торът.

Разхвърлянето на торовете задължително трябва да става с предпазни ръкавици или със специални тороразпръсквачки.

Важен момент при торене с минерални торове е да не се прекалява с количеството тор, което се внася, защото превишаването на нормата на торене предизвиква прегаряне на тревата, а дори и изцяло изсъхване.