Кактусът има нужда от много слънчева светлина. Идеалното място за кактуса е южен, източен или югоизточен прозорец.

През лятото можете да изнесете саксиите с кактуси навън. В периода на сън (ноември - март) е най-добре да се поставят в хладно и сухо помещение (например мазе). Оптималната температура за тях тогава е 5-10 градуса. Повечето видове не издържат на резки застудявания.

Кактусите обикновено цъфват през пролетта. Едва тогава възобновете поливането.

Поливайте с аптекарска прецизност

Тази комбинация позволява добро отцеждане на излишната вода при поливане и добра циркулация на въздуха.

Пресаждането и местенето на кактуса може да причини неговото загниване.

Почиствайте кактуса редовно от наранени или загнили части, за да запазите останалата част.

Поливането на кактусите трябва да бъде много прецизно. Някои видове се поливат едва три пъти в годината, други - по-често. По правило кактусите не се поливат в периода на латентно състояние, обикновено зимните месеци. В периода на активен растеж (лятото) поливайте, само когато сте се уверили, че най - горният слой (3-4 см) на почвата е изсъхнал.

Лятото е добър момент за наторяването на растенията. Най-подходящите торове са разтворимите във вода и с ниско съдържание на азот.

Когато пресаждате кактусите, използвайте равни части пясък и градинска глинеста почва. Повечето видове, които растат по-бързо, се нуждаят от пресаждане пре 2-4 години. Винаги използвайте саксия с дупки за отцеждане на излишната вода.

Кактусите рядко биват нападани от вредители. Ако все пак откриете по вашите растения насекоми, трябва да търсите причината за това другаде. Кактусите отслабват и стават податливи най-често в резултат на промяна на условията, в които се отглеждат.

Гости от пустинята

Кактусите са пустинни растения. Ето защо в обичайните домашни условия (недостатъчно светлина, висока температура, влага) те трудно биха цъфнали. За да накарате вашите кактуси да цъфнат, трябва да им осигурите много светлина, хладно помещение и малко или почти никаква вода.

Съвсем естествено, произхождайки от полупустинните области нa Америка, тези кактуси се нуждаят от много светлина. У дома най-подходящо за тях място е южен или западен прозорец.

Помещението трябва да се проветрява често.

Най-подходящият материал за саксия или сандъче за кактусите, е керамиката. Тя пропуска въздух за корените на растенията и в същото време попива излишната вода от почвата.

Почвата за кактусите трябва да е задължително добре отцеждаща се. Най-добре е половината от нея да е пясък, а останалата част глинеста градинска пръст.

Периоди на развитие

Презимуването на кактусите (ноември - март) е при максимална температура от 5 - 10 градуса. Поливането се ограничава до минимум и се възобновява през пролетта, когато кактусите започнат да цъфтят.

Активният растеж на кактусите е през лятото. През това време кактусите се поливат умерено, едва след като горният слой е напълно изсъхнал (през около 20 дни).

Кактусите се пресаждат през пролетта. За да цъфнат, саксията им не трябва да е много голяма.

Размножаването на кактусите става през топлите месеци чрез части от стъблото им или чрез семена.

Образуването на цветове при тези растения се стимулира чрез подхранването им с течен тор, в който има фосфор.

За да не загинат, кактусите трябва задължително да се почистват от загнили или наранени части.