По повод появилото се огнище на заразен нодуларен дерматит в старозагорското село Воденичарово изп.-директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев съобщи, че било неочаквано, тъй като се намира в район, който не е близо до южната ни граница, но от Агенцията незабавно са го регистрирали. Това е особено важно, тъй като заразният нодуларен дерматит се развива със светкавична скорост, напомни д-р Илиев на пресконференция.
Преди 2 дни са установени две огнища на заболяването в Южна България - в селата Черногорово (75 болни животни, на които предстои евтназия) и Воден (21 животни, евтаназирани тази сутрин). Бързото откриване става благодарение на програма, по която Агенцията работи от миналата година във връзка с огнищата на заразен нодуларен дерматит в Гърция (117 огнища) и Турция (451 огнища). Два пъти седмично се проверява здравният статус на животните във фермите в граничещите с южните ни съседи животновъдни обекти.
При откриване на заболяването заразен нодуларен дерматит всички говеда в стадото се унищожават, защото по този начин се свежда до нула вероятността да се заразяват вектори на болестта от тях, обясни д-р Илиев.
Реакцията на Еврокомисията е за момента да се затворят само двете области - Хасковска и Старозагорска.
Важното сега е всички фермери да спазват наложената карантина, да няма движение на животни, да направят дезинсекция на оборите си и около тях и местата за паша, защото основната причина за разпространението на заболяването са кръвосмучещи насекоми от всякакъв вид.
Заразата се предава и чрез млякото и месото, така че те също ще се унищожават.
Освен в Хасковска и Старозагорска област от БАБХ са наложили изключителен контрол за съседните области в Южна България по отношение на движението на едър рогат добитък, млечна и месна продукция и всичко свързано с това, което би могло да разнесе заболяването, подчерта д-р Илиев.
А от днес започва да се прилата програма за контрол на заразния нодуларен дерматит и в Северна България.
Ваксинация на ЕРД срещу заразен нодуларен дерматит ще доведе до икономически санкции за България - минимум 3 години няма да може да се изнасят животни. Освен това, както показва практиката в Гърция, където миналата година са приложили ваксинация, тя не е дала нужния ефект. От началото на 2016 г. в Гърция са констатирани 3 нови огнища на заболяването, а в Турция - 11.

Собствениците на евтаназираните животни ще бъдат обезщетени по пазарни цени.