„Излезте с нас навън и ще потърсим..." Така започва една стара нидерландска песен за авлигата, която е толкова популярна и в България.

Йерун Слаюсманс вижда тази птица през 2022 г., докато преминава с велосипед през кампуса на Университета Вагенинген, Нидерландия заедно с южноафрикански орнитолог. „Това беше невероятен ден за мен", казва той за преживяването.

И други са виждали редки и интересни птици. И затова Университетът във Вагенинген е решил да организира за трети пореден път Предизвикателството за биоразнообразие.

Биоразнообразието е важно за всички нас. Не само че е красиво и приятно да се видят много различни видове и местообитания, но всички ние зависим от живота около нас за нашата храна, здраве и климат. Нека заедно изследваме природата, броим видовете и преживяваме колко е важно да опазваме биоразнообразието, призоват от университета в сайта си.

Екскурзии в кампуса

Предизвикателството за биоразнообразието през 2024 г. започна на 2 май и продължава не по-малко от два месеца - до 28 юни. Това дава на всички достатъчно възможности да се включат във всички видове екскурзии: например екскурзия за оси, обиколка за птици или екологична разходка из кампуса. Всички тези екскурзии са придружени от студент или служител като водач.

"За мен не става въпрос само за откриване и преброяване на видове, а за осъзнаване на стойността на природата и биоразнообразието като основа на нашето съществуване. Забавно е да откривам по забавен начин това, което не знам," казва Брам де Вос, директор на Групата по науки за околната среда.

Преброяване на видовете

И тази година участниците в Предизвикателството броят видове. След като миналата година са преброили 1375 вида, искат да подобрят това число. През 2023 г. са преброявали основно растения, птици и насекоми. Тази година се надяват да добавят водни обитатели и почвени организми за още по-висок резултат на waarneming.nl.

Всеки, който иска да се включи в преброяването, е добре дошъл: просто да изтегли приложениего ObsIdentify и започне да брои. Всички наблюдения между 2 май и 28 юни на територията на Университета във Вагенинген, както на територията на кампуса, така и на други места в университета автоматично се отчитат в крайния сбор.

Заедно в Европа и Вагенинген

Университетът във Вагенинген не организира предизвикателството за биоразнообразието самостоятелно. В него участват 18 европейски университета в областта на науките за живота - от Румъния до Исландия.