Mухъл в жилището не само е грозна гледка, но и води до куп болести.

Причиняват го спорите на плесента. А те може да са навсякъде - в праха по мебелите в хола, в почвата в саксията, във въздуха, дори в човешката кожа. Нормално това не е проблем. Но става твърде опасно, когато се съчетаят два момента - продължителна голяма влажност на въздуха и органичен материал.

Плесенните гъби обичат хартията, тапетите, плоскостите от гипсокартон, изкуствените материи, кожите, силикона, лепилата и др. Мръсните и мазните петна също ги привличат. Затова мухълът в домовете не е рядко явление, дори за най-развитите страни.

Според проучване на експерти от университетската клиника в Йена, мухъл е поразил всяко десето жилище в Германия.

Външната изолация помага срещу появата на мухъл в дома.
СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ
Външната изолация помага срещу появата на мухъл в дома. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

Плесенните гъби не подбират домът нов ли е, или е стар. Апартаменти, построени току-що, също може да се окажат пълни с мухъл, така че да прогонят новодомците. Най-честата причина за тази напаст са грешките, допускани при вентилацията на жилищата. Правилното проектиране и прецизната строителна работа намаляват тези рискове до минимум.

Плесенните гъби растат върху студена повърхност, по която кондензира въздушната влага. Достатъчно е влажността в помещението да се задържи между 70 и 80 на сто по-продължително време.

По отношение на температурата те не са капризни. Най-добре се чувстват между 15 и 30 градуса. Но оцеляват както при 0 градуса студ, така и при жета от 60 градуса.

Мухълът се крие преди всичко там, където няма циркулация на въздуха - зад шкафове, гардероби и завеси и под килими или мокети.

За тази всекидневна само проветряване не стига, трябва основен ремонт.
За тази всекидневна само проветряване не стига, трябва основен ремонт.

Коварни са и т.нар. топлинни мостове - това са лошо проветряемите места, тънките стени и местата над вратите и прозорците. В тези случаи най-добре помага външно изолиране. То поддържа стените топли, въздушната влага не се отлага по тях и така мухълът няма къде да вирее.

Специалистите препоръчват при покупка на ново жилище да си отваряме широко не само очите, а и ноздрите. “В прясно ремонтиран апартамент аматьор трудно би усетил, дали се появява мухъл или не”, твърди немският строителен експерт Йоханес Цинк. Острият нос обаче може да долови следи от неприятната миризма на плесенните гъби.

Когато мухълът завладее голяма част от дома, може сериозно да увреди човешкото здраве. Вдишване на плесенните спори може да причини алергии. Който често страда от хрема, бронхит, зачервяване на очите, отпадналост или главоболие, трябва редовно да проверява дома си. Дори кратък престой в стая с мухъл може да предизвика силен алергичен пристъп. Нерядко коварните гъбични спори в дома водят до поява и на астма.

В някои случаи обаче става много по-страшно.

Плесенните гъби причиняват и инфекции особено при хора с отслабена имунна система. Техни жертви могат да станат и кърмачетата.

Изключително опасна и трудна за лечение е инфекцията на белите дробове, причинена от вдишани плесенни спори.

По-редки, но не и по-малко опасни са микотоксините, отровните вещества, получавани от обмяната на веществата в гъбите.

Плесенни гъби са покрили почти цялата кухня.
СНИМКА: ЕЛИЦА ИВАНОВА
Плесенни гъби са покрили почти цялата кухня. СНИМКА: ЕЛИЦА ИВАНОВА

Около 200 от познатите над 100 000 вида плесенни гъби отделят такива отровни субстанции. Някои от тях се развиват изключително в закрити пространства, например в праха в матраците, в хранителни продукти или в биоотпадъци.

Извънредно коварна е плесенната гъба Aspergillus flavus, която произвежда афлатоксина В1. Тази отрова може да предизвика даже рак.

В тялото тя прониква предимно чрез храната, но прием чрез вдишване не е изключен. Някои експерти дори смятат, че тази плесен е причина за “проклятието на фараоните”,

довело до много загадъчни смъртни случаи сред хора, работили в египетските пирамиди.

При ниска влажност на въздуха мухълът няма шанс. Все пак може да се развие, ако стените са влажни заради повредени тръби или теч от покрива. При подобни случаи изходът е качествено саниране.

По принцип редовното проветряване и поддържането на стабилни температури са най-добрата профилактика. Помнете, че всяко четиричленно семейство при къпане и готвене всеки ден отделя средно по 12-15 л водни изпарения.

Това количество трябва да излезе от дома ви по някакъв начин. Ако вкъщи гледате саксии с цветя, сушите прането в някое вътрешно помещение или имате аквариум с рибки, трябва да положите повече усилия, защото в тези случаи изпаренията са значително повече.

Експертите препоръчват проветряване най-малко 3-4 пъти на ден. Преди всичко през зимата, когато външните стениса твърде податливи на атаките на плесенните гъби. През този сезон влизащият отвън студен въздух е с много по-ниска влажност от този в жилището, дори ако навън вали като из ведро. Когато се затопли, въздухът поема влагата и при следващото проветряване я изкарва навън.

С уреди, наречени хигрометри, може сами да контролирате влажността в дома.

Ако живеете в стара кооперация, е добреда внимавате влажността в дома ви да не надвишава 50 на сто. Ако оставите разстояние от няколско сантиметра между секцията или шкафа и стената, няма да е излишно.

Отопляването на дома също помага. В най-често използваните помещения е препоръчтелно да поддържате температура не по-ниска от 18-20 градуса.

В спалните може да е и 16 градуса. Важно е студените помещения да стоят затворени, а междинните врати да са топли. (24часа)

Как да го преборим

Ако мухълът вече се е разпространил, проветряване и отопление не са достатъчни. Ето какво още е нужно според специалистите.

- Добре е петната с големина до половин кв. м да третирате със смес от 3 части салицилова киселина и 97 части 70-процентен алкохол. Нанесете сместа три пъти през половин час, след това минете още веднъж със спирт за горене.

- Не опитвайте да премахвате плесента на сухо, рискувате да разпространите спорите на други места.

- Мухлясали тапети, плоскости от гипсокартон и дървени детайли трябва да бъдат отстранени. Гладки повърхности се почистват основно и се третират със 70 до 80 процента етилов алкохол.

- Вода с оцет не е подходящо средство. Сместа губи дезинфектиращото си свойство, когато влезе в допир с повечето материали, ползвани в строителството. Освен това оцетът съдържа органични хранителни вещества, които дори може да спомогнат за развитието на плесента.

- Ако решите сами да премахнете мухъла, вместо да ползвате майстори, винаги слагайте ръкавици и предпазно работно облекло, включително маска и очила.

- Спирт за горене и етилов алкохол ползвайте в малки количества.След това проветрявайте основно. Помнете, че те са леснозапалими.

- Ако заедно с вас живеят деца, болни или възрастни близки, е добре да ги преместите другаде по време на ремонта.

- Когато свършите с мухъла, почистете основно всички гладки повърхности с дезинфектант. Свалете и изперете пердетата и покривките. (24часа)

Спрете топлото и отворете всички прозорци

Не си мислете, че проветряването е фасулска работа. Естествено, че не е и суперсложно. Който спазва някои основни правила, по принцип няма проблеми с мухъла в дома си.

lВечер преди лягане и сутрин след ставане проветрявайте основно. По това време влажността на въздуха в жилището е най-висока.

lВлагата, която се получава по време на готвене или къпане, отвеждайте директно навън, никога през жилището.

lНапречното отваряне на прозореца, комбинирано с отворена врата, удължава времето за проветряване поне двойно.

lПроветрявайте масирано, като отворите всички прозорци. Преди това спрете всички отоплителни уреди. Чрез масираното проветряване избягвате бързото охлаждане на стените, загубата на енергия е най-малка.

lКолко дълго да проветрявате, зависи от времето. Ако навън е ветровито и температурата е около нулата, са достатъчни 5 минути. Когато е тихо и топло - 10 до 15 минути.

lКойто през деня отсъства от вкъщи, трябва да проветрява редовно преди да излезе и когато се прибере. Докато отсъства, влагата си стои в дома.

lМоже да монтирате абсорбатори в кухнята и вентилатори в банята. Добре е уредите да могат да се настройват за определено време.

lНапречно отворен прозорец и затворена врата - времето за проветряване скача 4 пъти. Така таванът и стените изстиват още повече. През зимата това струва много енергия. (24часа)