Преподавателят във Факултета по биохимична и хранителна микробиология в Университета на ЮАР проф. Робърт Брег обяснява, че правилно проведената дезинфекция в птицефермата унищожава всички вируси. Друг е въпросът, че съществуват два класа вируси - т.нар. голи и облечени. Облечените вируси имат липидна мембрана, приличаща на сапунен мехур, който лесно се разрушава с повечето типове дезинфекциращи средства. И вирусът не може да проникне в гостоприемника, когато мембраната е разрушена.

Голите вируси нямат мембрана, но имат конусообразна капсула (капсид), която действително е трудно да бъде унищожена. И има само известно количество силнодействащи дезинфекциращи средства, които могат да го направят, обяснява професорът.

Проблемът е действително сериозен, защото повечето дезинфекциращи средства не действат на голите вируси, а именно те са отговорни за такива заболявания като инфекциозен бурсит и вирусна анемия при птиците. Към тях се отнасят реовирусите и аденовирусите при кокошките, както и много чревни вируси.

Неспособността от ефективно изчистване на голите вируси на етап дезинфекция води до това, че птиците стават по-възприемчиви на болести, а ваксинацията става неефективна.
Неубитите навреме чревни вируси се отразяват негативно на общата производителност на поголовието и водят до влошено потребление на фураж.