Специалистите по хранене на свинете препоръчват:

Първо,  заместете зелените фуражи на свинете със сочноплоди и кореноплоди. И второ, използването на силажи при храненето на свинете има предимства. Едно от предимствата на силажите е, че с тях

може да се замени част от концентрираните фуражи с обемисти

Освен това с доброкачествения специален силаж животните получават достатъчно витамини, минерални вещества и органични киселини. В резултат се подобрява смилането и оползотворяването и на останалите фуражи от дажбата.

В студените месеци от годината силажът е главният източник на витамини за свинете. Например каротинът от зелени фуражи не само се запазва, но се увеличава малко при силажирането.

Правилото при изхранване на свинете е да се дава само доброкачествен силаж

А най-добритe зелени фуражи за свинете са и най-добрите суровини за приготвяне на силаж за тях. Следователно могат да се използват: люцерна, детелина, соя, тикви, цвекло, моркови, картофи и др. По-малко подходящи са царевицата, слънчогледът, суданката, захарната метла и др.

Приготвят се r специални силажи, които в единица тегло съдържат много повече хранителни единици отколкото сочните фуражи. Освен това те са не само диетични и лесно смилаеми, но и доста концентрирани. Такива специални силажи се приготвят от зелена люцерна в стадия напъпване и 10-15% брашно от зърнени фуражи; тикви или цвекло с брашно от витаминно люцерново сено в съотношение 3:1; царевични мамули в млечно-восъчна зрялост. Този силаж е едностранчив въглехидратен фураж, който не се изяжда напълно от младите свине заради обвивните листа на мамулите.

Добър силаж се получава и от царевични мамули (64%) и моркови с листата  (36%)

Хранителността му е 0,6 кръмни единици и 18 г смилаем протеин на един килограм. Подобен по хранителност е силажът от 70% царевични мамули в млечно-восъчна зрялост и 30% тикви.

Все повече се препоръчва изхранването на земна ябълка или т. нар. топинамбур

Освен за спиртоваренето и сладкарската промишленост хранителният сочен кореноплод може да се използва в животновъдството, в това число и свиневъдството. Земната ябълка по външния си вид прилича на слънчогледа, но се отличава главно по наличието на подземни издънки - грудки.

По хранителност надземните части превъзхождат слънчогледа и могат да бъдат сравнявани с царевицата.

И най-важното са пригодни за силажиране. Големият плюс при топинамбура е, че грудките  не изсъхват и остават сочни
до късна есен. Те се използват за храна на свинете както картофите.
декар.

Специалните силажи за свине се приготвят чрез подходяща технология за
нарязване и раздробяване (царевичните мамули) на суровината. Силажовместилищата да са иззидани и измазани с циментова мазилка. Много трябва да се внимава за спазване на сроковете за силажиране на компонентите. Ясно е, че вкиснатият силаж за нищо не става.

Доброкачественият силаж има запазена структура на растителните части. Цветът му е подобен на изходната суровина, а мирисът - приятен, слабо кисел до сладникаво ароматичен на плодове и препечен хляб.

Активната киселинност на доброкачествения силаж, измерена с рН-метър е около 4,2.

Разрушената структура (при разтриване между пръстите силажът се маже), тъмният цвят, дразнещият кисел мирис и дъхът на тежко, граниво са признак на развален силаж. Такъв силаж не бива да се дава на свинете.

Доброкачественият силаж е подходящ за всички категории свине

В най-големи количества той се изхранва на бременните свине през първия период на бременност 3-4 кг; на угояваните до 3 кг; за свинете майки през втория период на бременност и кърмачния период - 2 кг; на подрастващите и ремонтните прасета от 0,5 до 1,5 кг. По принцип през първите 10-15 дни на изхранването се дава по 0,5-1,0 кг на глава.