През февруари, в зависимост от времето, но след преминаване на големите зимни студове, настъпва периодът за зимните резитби при овощните култури.

По-опитните градинари знаят, че както много ранните, така и късните резитби, се отразяват неблагоприятно.

Това е така, защото, ако овошките вече са започнали вегетацията, с резитбата се отнемат част от хранителните вещества, които са тръгнали да се придвижват по клонките.

Зимната резитба се извършва първо при по-студоустойчивите овощни видове - ябълка, круша, слива и др.

При младите дръвчета резитбата се състои в оформяне на короната в зависимост от избраната формировка.

При плододаващите резитбените операции включват поддържане на формировката и просветляване на короната.

Резитбите трябва да се извършват качествено, с остри и дезинфекцирани инструменти.

При дръвчетата, които цъфтят по-рано - бадем, кайсия, праскова, череша, както и при касиса, резитбата трябва да приключи до края на февруари, преди възобновяване на вегетацията