На Агритехника 2015 HORSCH представи новото поколение сеялка MiniDrill. Тя е изцяло собствена разработка с множество иновативни решения. Бункерът е с вместимост от 400 л и е оборудван с изпитания при Pronto машините дозатор с тази разлика, че семената се инжектират веднага в разпределителната система. Вентилаторът също е собствена разработка и работи много тихо. Тези качества позволяват машината да бъде конструирана много компактно.

MiniDrill е предназначена за всички навесни модели на Terrano FX (3 до 5 м работна ширина) и Joker CT (3 до 6 м работна ширина). Ефективността при сеитба на междинни култури с тази сеялка е много голяма поради едновременната почвообработка и сеитба с едно минаване. Ето защо MiniDrill е и оптималното решение за зелено торене. Точно тук машината показва своята сила, тъй като с нея може да се сеят смесени култури с различна големина на посевния материал.

Отворът за пълнене на бункера е с 380 мм диаметър, а посевната норма достига според работната ширина до 160-260 кг/ха. За равномерното разпределение на семената в почвата MiniDrill разполага при 4 м работна ширина с 6 изхода, разположени на еднакво разстояние, позиционирани преди или след валяка и 12 броя такива при почвообработващи машини с работна ширина над 5 м. Посевът попада в обработената, влажна почва, което осигурява ефективното използване на влагата. Управлението става чрез ISOBUS.

SeedControl - без нужда от калибриране за всички сеялки HORSCH

Друга новост на компания Horsch, представена на Агритехника 2015 е системата SeedControl, предназначена за всички сеялки на компанията - Pronto, Express, Focus и Sprinter. Системата е съвместна разработка с M?ller Elektronik и е премирана със сребърен медал от DLG. Разработката е предназначена само за сеялки на HORSCH. Чрез SeedControl нуждата от отнемащото време калибриране отпада. Системата SeedControl следи потока на семена на всеки ред, като сензори броят и регистрират всяко отделно семе. Така общата сеитбена норма се измерва като брой семена на кв. м. вместо кг/ха, което облекчава обратното пресмятане. Настройката и контролът на количеството семена става от кабината на трактора чрез ISOBUS монитора.