Най-благоприятният срок за събирането на калеми от предвидените за облагородяване видове е по време на покоя на растенията. Това може да стане през месеците ноември, декември.

На какво трябва да се обърне внимание?

Най-добре е калемите да се вземат само от избрани лози.

Леторастите да са добре узрели и да са достатъчно дебели.

Голямо внимание трябва да се обърне на здравословното състояние на растенията, от които ще се вземат калемите.

Вирусните болести, нападащи различните лози се пренасят с вегетативните части на растението. Това важи за опасните мана и брашнеста мана. Причинителите им определено може да се пренесат с калемите.

Калемите се връзват на снопчета от всеки сорт поотделно, поставят се и етикети и се приготвят за съхранение.

Те могат да се обвият в навлажнена материя и да се поставят в найлонов плик. Съхранението по този начин се извършва у дома в най-долната част на хладилника до момента на присаждането.

Когато са в по-голям обем пръчките трябва да се съхраняват на снопчета във влажен пясък в избено помещение, където температурите на въздуха са в границите от 0 до 6 градуса С.

Не забравяйте, че е най-добре събирането да стане преди да са станали факт много ниските отрицателни температури.

Това особено важи за сортовете, чиито пъпки са по-чувствителни на студовете.

При съхранението във влажен пясък в изба или мазе е добре температурите там да са постоянни.

Не бива да се допуска преовлажняване, защото калемите могат да загният.

Подходящо място за съхранение са изби, килери и други хладни помещения, в които температурата през зимните месеци е също около или малко над нулата и не се променя.

Редовно трябва се следи каква е температурата в помещението, като при необходимост е редно тя да се регулира чрез проветряване или затопляне.

Пясъкът, ако са в него, трябва да е умерено влажен, защото ако е преовлажнен, може да предизвика преждевременно набъбване на пъпките.

Съвет: в краен случай калеми могат да се събират и в деня на присаждането. Единственото условие е растенията да са още в покой и пъпките да не са набъбнали.