Дукена Жолева агрометеоролог НИМХ-БАН

Топлото за сезона време през повечето дни от първото десетдневие на ноември, с максимални температури до 20-21 градуса (Разград, Добрич, Пазарджик, Пловдив, Чирпан, Кърджали, Карнобат), доведе до активизиране на вегетационните процеси при засетите посеви с пшеница, ечемик и зимна рапица.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от сухо време. През второто десетдневие на месеца прогнозираните наднормени температури и наличните добри и много добри почвени влагозапаси ще поддържат активна вегетацията на есенните посеви.

Зимните житни култури ще напреднат в развитието си. В края на периода при пшеницата и ечемика, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават фазите братене - при засетите в края на септември и началото на октомври; фаза трети лист при тези, засети към средата на октомври. Фаза поникване и формиране на 1-2 лист ще протича при зимните житни култури засети в началото на ноември. През периода при зимната рапица ще преобладава фаза розетка (5-6 листа).

Понижение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия се очаква в края на периода

През периода очакваното сухо време ще осигури възможност за освобождаване на площите от късните хибриди царевица и късните зеленчукови култури (главесто зеле, праз, моркови, целина).

През периода условията ще бъдат подходящи за провеждане на сезонните почвообработки, внасяне на минерални торове в почвата, за приключване на закъснялата есенна сеитба.

Второто десетдневие на ноември е препоръчителен срок за засаждане на овощни дръвчета, за провеждане на есенните растителнозащитни мероприятия.