Среща се в близо 70 разновидности, всяка от които има характерен външен вид, но си прилича по листата - лъскави, в нюанси на зеленото и най-често на тъмни и светли ивици. Растението е пълзящо, с крехки стъбла, които стоят много добре във висящи кошници. Някои видове цъфтят в бяло, синьо, виолетово и розово. Смята се, че самата традесканция не е капризна и лесно може да се отглежда в домашни условия.

Традесканцията се нуждае от редовно поливане, но трябва да внимавате почвата да не загние. Затова по-добре винаги изчаквайте първо леко да засъхне. Освен това е почитател на по-влажния въздух, така че е добре редовно да пулверизирате.

Важно е традесканцията да получава достатъчно светлина, за да има красиви листа, но и трябва да се пази от преките слънчеви лъчи, защото са пагубни за нея. Най-добре изберете полусенчесто място. През лятото може да я изнесете навън, защото високите температури не са проблем за цветето, а зимата е важно термометърът да не пада под 5 градуса.

Традесканцията се нуждае от богата на витамини и минерали почва. Тори се от началото на пролетта до средата на есента на всеки две седмици с тор за листнодекоративни растения. Пресаждането става на всеки две години винаги напролет.

Може да си захванете традесканция по всяко време на годината с помощта на отделяне на резници. Дори не е нужно веднага да ги вкоренявате в почва - в началото може да ги сложите във вода.