В природата, от където произхождатцветята, температурата на почвата е подложена на незначителни колебания, много по-малки от температурните разлики на въздуха и по правило винаги температурата на почвата е с 1-2 градуса по-висока от температурата на въздуха.

Освен това, влажността на въздуха в местата на естественото им обитаване е съществено по-висока, отколкото е в стаята. Поради това надземната част на растението не се нуждае от толкова много вода, идваща от корените, колкото при стайни условия.

Саксията обикновено е поставена на каменен студен перваз или под, а надземната част се облъчва от топъл въздух от радиатора. Това означава, че температурата на въздуха около растенията е с няколко градуса по-висока от почвената, като тази разлика понякога достига 10 градуса! При това не в правилната посока! Студените корени на цветята не работят. Колкото е по-висока температурата на въздуха, толкова повече вода и хранителни вещества изисква от корените надземната част. Но уви, тези изисквания корените не могат да изпълнят, защото са студени.