Сеитбата на пшеница и ечемика вече започна, но през октомври се засяват най-много площи.

Кои са акцентите, на които трябва да се обърне внимание, напомнят специалистите:

. Пшеницата не трябва да се отглежда след себе си, както и след други житни култури – ръж, овес, тритикале или ечемик. Препоръчително е да се засява след бобови – грах, фасул, фий, защото те обогатяват почвата с азот. Добри предшественици са също ранните картофи, дини и пъпеши. Житните се развиват добре и след окопни – царевица, слънчоглед, тютюн и цвекло.

. До засяването площта трябва да е обработена и дискувана, както и да се поддържа чиста от плевели. Последната обработка преди сеитбата се извършва на дълбочина 6-8 см, за да се създаде рохкав слой с твърдо легло под него.

. Пшеницата се подхранва с фосфорни и калиеви торове. Азотните се внасят на два пъти – 1/3 от торовата норма се разхвърля при последната предсеитбена обработка, а останалите 2/3 като ранно пролетно подхранване през февруари или март.