Д-р Емилия Бенова

Може да не забележим луничките, да се примирим с първите бръчки или бенки... с брадавиците - внимателно

Брадавиците са вроговени израствания на кожата, които могат да се появят на различни места по тялото, най-вече по ръцете, стъпалата и лицето. Те се предизвикват от повече от 50 вида вируси. Заразяването може да стане при директен контакт със засегнат човек, в плувни басейни, сауна, хотелска стая и др. При малки наранявания на кожата или при влажна, омекнала кожа вирусите могат да проникнат в нея. Те карат кожата усилено да расте и така се появяват брадавиците. Стресът също благоприятства появата на брадавици.

При поява на брадавици веднага възниква желанието незабавно да се отървем от тях. Как да направим това? Брадавиците могат да се появат няколко дни след контакта с вирусоносителя, а може да се появят и след няколко месеца. В отговор на инфекцията организмът изработва антитела, при което в 40 на сто от случаите брадавиците изчезват сами.

Ако "чудото" не стане и не изчезнат, е необходимо да се обърнете към лекар. В зависимост от типа на вируса и локализацията на инфекцията лекарят ще назначи правилното лечение.

Тъй като появата на брадавица говори за вирусна инфекция, тя може да се появи отново,ако е отслабнал имунитетът. Затова при лечението лекарят назначава и прием на имуностимулатори, които намаляват възможността за рецидив и повишават ефективността на лечението.