Един от начините да задържим цветното настроение и в следващите сезони е да превърнем балкона си в неувяхваща градина - поне за още няколко месеца. Есенният балкон може да бъде разкошна цветна картина, ако изберем букет от подходящи растителни видове. При това най-хубавото е, че някои от тях можем да засадим дори тепърва. Другите можем да купим и доотгледаме дори до края на ноември.

Хризантеми

Хризантемите са може би най-типичните есенни цветя. Те са многогодишни растения и са с голямо разнообразие на цветове, форми и височини. Ранните хризантеми цъфтят късно през лятото, но останалите - от края на лятото до началото на есента, а късните - цяла есен, до първите големи зимни студове. Освен класическите за есенната тераса са подходящи и мини хризантемите, които можем да посадим дори през септември - октомври.

Теменужки

Деликатните теменужки са прекрасно допълнение към късноесенния балкон. При по-хладно време и на по-закътани места теменужките могат да цъфтят до късно през есента, за разлика от летните жеги, които им действат прекалено потискащо. Особено подходящи за целта са едроцветните теменуги - Viola vitrociana. Много важно е да се купят вече цъфнали - засаждат се в това състояние и продължават да цъфтят през цялата есен и зима ( ако терасата е закрита и изолирана, разбира се), до късна пролет.

Декоративно зеле

Чудесен нюанс за есенния балкон може да бъде декоративното зеле. Със своите къдрави червени, зелени и розови листа, то идеално се вписва в есенната тема, чак до първите слани.

Тикви

Със сигурност сме закъснели, ако желаем да имаме декоративни тикви - собствено производство. Но терасата ни ще светне, ако на нея просто сложим две - три тикви - дори да са съвсем обикновени. Проявим ли пък повече въображение и старание, изобилието от декоративни тикви може да превърне балкона ни в истинска есенна приказка.