Кръв в млякото на овца/коза може да се наблюдава в края на бременността й, след раждането и по време на лактацията. Най-често причината е

скъсване на кръвоносен съд вследствие на механична травма

При овцете/козите това често е следствие на:

грубо и непохватно доене;

буйно бозаене;

удари;

задържана и възпалена плацента;

туберкулоза;

гнойно разпадане на вимето;

отравяне с плевелни растения (комунига, трирога лепка, пролез, някои видове млечка).

Издоеното мляко, което съдържа кръвни съсиреци и е оцветено в бледорозов, червен или червено-кафяв цвят, не е годно за консумация. Обикновено оцветяването на млякото се задържа от 4 до 8 дни.

Кървавото мляко е причина за трудно издояване поради запушване на млечните канали с кръвни съсиреци. Кръвта създава благоприятна среда за развитие на различни бактерии и това създава голяма опасност от поява на мастит.

При дойните животни с кърваво мляко често се развива прогресивна анемия

Разпознава се по това, че видимите лигавици стават бледи.