Рецептата ни изпрати Лидия Димитрова от Свищов - редовна читателка на в. "Хоби фермер"

Продукти: За светлия блат: 2 яйца, 150 г захар, 100 г брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, щипка ванилия

За тъмния блат: 2 яйца, 150 г захар, 100 г брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 2 суп. лъж. какао, щипка ванилия

За крема:  700 мл прясно мляко, 2 яйца, 1 ч. ч. захар, 3 суп. лъж. с връх брашно, 150 г масло, 1 пакетче ванилия, 1 ч. ч. сладкарска сметана

Приготвяне: Разбиваме яйцата със миксер и постепенно прибавяме захарта на порции. Бием около 8 мин. до побеляване. С помощта на лъжица към яйчната смес прибавяме брашното смесено с бакпулвера. Внимателно разбъркваме. Изсипваме в тортена форма за печене със свалящо се дъно, която е намазана с мазнина или застлана с хартия. Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна до готовност.

Аналогично изпичаме и какаовия блат.

Приготвяне на крема: Яйцата се разбиват леко с половината от захарта. Прибавяме 1 ч. ч. мляко и брашното като продължаваме да разбиваме до получаването на еднородна смес. Останалото мляко, заедно с другата част от захарта и ванилията поставяме на котлона да кипне. Когато млякото започне да се надига внимателно прибавяме яйчната смес. Намаляваме котлона и при непрекъснато бъркане варим до сгъстяване на крема. Свареният крем се сваля от котлона и се оставя да изстине напълно. Когато изстине кремът ще се сгъсти още. Прибавяме размекнатото масло и сметаната и много добре разбиваме, за да стане кремът гладък.

Двата изпечени и изстинали блата разделяме по дължина. Получават се 4 блата. Сега са ви необходими 3 кръга с различен диаметър - малка чиния, чиния от кафена чаша, капачка от буркан или каквото ви се стори подходящо. С тяхна помощ и с остър нож изрязвате от блатовете еднакви окръжности.

Сглобяване на тортата: Върху тортената чиния поставете най-голямата окръжност от единия блат, например белия. Вътрешната страна намазвате с крема и внимателно поставяте следващата окръжност - в нашия случай какаовата. Всичко се повтаря докато получите 4 "шарени блата". Намажете блата в тортената чиния с крем отгоре и внимателно поставете отгоре следващия блат, така че цветовете да се разминават. Повторете и с другите блатове. Когато тортата е готова, намажете от всякъде с останалия крем. Отгоре можете да украсите с шоколадови или кокосови стърготини. Оставете в хладилника за няколко часа, за да могат блатовете да се напоят.