Симптоми:

Първите признаци се появяват по най-долните листа, до почвената повърхност, под формата на воднисти петна. Петната са по периферията и във връхната част на централния нерв. Тъканите на нападнатите части първоначално завяхват, без да променят цвета си. Когато има висока влажност, по долната страна се образува светъл налеп. За 2-3 дни засегнатите части на листата загиват и стават тъмнокафяви.

Болестта напада основно зелените плодове. По тях се появяват големи, грапави, кафяви, твърди и сухи петна. По-късно нападнатите плодове загиват.

Условия:

Благоприятни условия за болестта са по-хладно и дъждовно време.

Препоръка:

За да не се допусне появата на мана, се правят предпазни пръскания на всеки 7-10 дни. При наличие на петна, се третира с продукти за растителна защита, които имат лечебен ефект.

Алтернарията също е много опасна

Първите признаци на алтернарията или кафявите листни петна се забелязват по най-долните листа. Отначало петната са дребни, тъмнокафяви, впоследствие бързо нарастват. Различават се от другите петна по черните концентрични кръгове, образувани един в друг. Когато по листата се образуват повече петна, те прегарят. Постепенно от по-ниско разположените листа болестта преминава върху по-горните и обхваща цялото растение.

Алтернарията напада стъблата и листните дръжки, по които се образуват същите тъмнокафяви нетна. Ако се появят в по-ранна фаза, растенията може да загинат. Заразата може да обхване и цветните китки. Този симптом често остава незабелязан от начинаещите градинари, а се вижда чак когато по-голяма част от цветовете или завръзите окапят.

Болестта напада и плодовете. В областта на дръжчената ямичка се образуват едри, черни петна. Когато относителната влажност на въздуха е висока, петната се покриват с обилен налеп.