Сега се засажда на постоянно място разсадът на градинската ружа. Размножава се и обикновеният бял крем - с луковички или люспи от луковички, които се поставят в пясък за вкореняване.

Може да размножите перуниките чрез разделяне на коренището. Време е да направите последно подхранване на розите с 15 грама амониева селитра на квадратен метър.

След като хортензията прецъфти, цветоносните стебла се изрязват до основа, като се оставят толкова летораста, колкото са необходими, за да цъфти обилно през следващата година. Ако растението не е развило достатъчно леторасти, прецъфтелите клончета изрежете по-високо. Така от основата им ще се появят разклонения, които ще допълнят необходимия брои цветоносни клонки за следващата година.

През този месец настъпва вторият критичен период за брашнестата мана по розите. За борба срещу нея храстите трябва да се напръскат с 0,8 на сто тиозол или да се прашат със сяра на прах.

l През този месец гладиолусите встъпват в масов цъфтеж и често биват нападани от трипс, който обезобразява цветовете и листата. Същото се получава при астрите поради намножаването на слънчогледовия молец. Срещу тези неприятели се използва 0,1 на сто БИ-58.

l Цветните култури са влаголюбиви. Необходимо е редовно да се поливат, за да имат добре оформени и красиви цветове. (ХФ)