Диана Ванчева

На прага сме на жътвата - на ечемик, на пшеница, на рапица. Откритите дни на БАСФ по полетата в страната показаха какво е свършено, но и какво е пропуснато в отопазването на посевите от болести, неприятели, плевели. А и относно най-важното - укрепване на устойчивостта им на стресовите фактори.

Компанията този месец събира фермери на шест места из страната, за да се ориентират в реални полеви условия в пригодността на технологиите за техните ниви и амбиции.

БАСФ предлага пълни технологии за пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица, рапица, а вече соя и други бобови с гаранции за крайния резултат.

В района на старозагорското с. Тихомирово се проведе една от т.нар. платформи "Добив Плюс Експо", посетена от фермерите от Южна България.

Домакин на образцовото поле бе Георги Балев - той и БАСФ са разгърнали технологиите за всяка култура, доказвайки по безпрецедентен начин ефикасността на фунгицидите и хербицидите им.

Какво се случи тази година в посевите с пшеница

Според Върбан Върбанов, регионален мениждър на БАСФ, към момента - малко преди жътва, повечето от пшениците са добре и са опазени от болести.

Като тенденция, която се утвърждава, се очаква третираните площи в страната еднократно да са над 90%, а двукратно - над 50%.

Стопанствата, които са пръскали в подходящите фази, очакват резултатите им да бъдат много добри.

Изключителна популярност тази година имаше фунгицидът Капало - той е със Stick&Stay ефект на формулацията и 3 активни вещества от три различни химични групи.

Капало впечатлява с ефикастност за първо третиране - на това се дължи образцовото фитосанитарно състояние на житата и се доказва защо е предпочитан продукт в една трета от площите в Германия.

Тодор Манилов, технически специалист на БАСФ за Южна България допълва, че трябва да обърнем внимание и на Диамант Макс /наследникът на Алегро/, приложен във фазата на изкласяване.

Най-новото активно вещество F500 в Диамант Макс надгражда и залага на реализиране на максималния добивен потенциал на културата - това е т.нар. AgCelence ефект.

Срещу широколистните плевели като хит на БАСФ се очерта хербицидът Биатлон 4D.

Той е най-новият хербицид в България с 4 измерения: успешно справяне с широколистното заплевеляване, селективен и гъвкав за приложение до флагов лист във всички житни култури, включително и овес, независим от климатичните условия и с много добра смесимост с други продукти

Благодарение на Медакс Топ пък тук и на други места е овладян растежа на посевите и успешно е предпазена пшеницата от кореново и стъблено полагяне.

Посевите са торени с продукти на YARA от формулата NPK /съдържащи азот, фосфор и калии/ и са листно подхранени.

При ечемика, който вече се белее и чака съвсем скоро да влязат комбайнерите, пак благодарение на БАСФ

посевите са спасени от новия бич - болестта дрешлера

Тодор Евтимов, технически мениджър, обясни, че наесен семената са обеззаразени с Кинто Плюс, а напролет е третирано с фунгицида Капало, който залепва по листата и предпазва от пълния спектър от болести.

Растежният регулатор Медакс Топ е приложен в края на вретенене. Именно той е направил посевите по-компактни и здрави.

Експертите дадоха съвет: приложен във фаза флагов лист, регулаторът е изключително полезен, защото съкращава дължината и съответно пречупването на стъблата.

И тук в ечемика е приложен новият четириизмерен хербицид при житните -

Биатлон 4D

Този двукомпонентен противожитен препарат е спасил посевите от широколистните плевели, в това число проблемните метличина, лапад, теменужка.

Негов плюс: селективен е и може да се прилага и във фаза флагов лист.

Опазена рапица и в неблагоприятни условия

И на това станахме свидетели в Старозагорско. Според Мария Неделчева, търговски мениджър за страната, по рапицата е имало страшно много проблеми - доста влага, чак и вода в нивите, и висока популация на мишки. Те са били преодолени благодарение на продуктите на БАСФ.

Тук компанията има 2 технологии - за конвенционална и Clearfield рапица. Но Неделчева дава съвет на фермерите да избират в зависимост от очакваното заплевеляване и от това какво искат да постигнат.

Бутизан и Стратос Ултра са "мехлемите" за рапица. Бутизан, приложен почвено, осигурява чист старт без плевели, а Стратос Ултра в по-късен етап унищожава житни и самосевки.

Кога да се избере Clearfield при рапица?

На този въпрос Мария Неделчева отговаря така: това не е технология само за "мръсни" полета, както смятат някои. Тя е иновативна и по наша прогноза скоро ще стане основна не само в България.

Дава възможност да се видят плевелите, които поникват и с едно пръскане да се реши проблема с тях.

В основата на технологията е Клеранда - продуктът едновременно унищожава поникнали плевели и запазва от вторично заплевеляване на житни и широколистни плевели.

За здравината на растенията във фитосанитарно и физическо отношение са допринесли Карикс и Пиктор, казва Стефан Недев, търговски представител за Югоизточна България.

Те се очертават като задължителни за рапица, особено, ако есента и пролетта не са благоприятни за културата.

Търговски новини от компанията

Те дойдоха за първи път в с.Тихомирово. За догодина БАСФ е договорила невероятно добра цена на Клеранда за Клиърфийлд технологията, съобщи Неделчева.

А на върлите фенове на конвенционалната рапица тя обеща скоро и друга изненада.

Слънчогледът е гордостта на БАСФ

Вече стотици земеделски производители се убедиха, че и при слънчогледа БАСФ не среща конкуренция по отношение на хербицидите.

Фермерите могат да избират измежду няколко технологии на отглеждане, но е ясно, че Clearfield Plus е новият хит и е бъдещето при културата.

Същината й е пакетът Пулсар в комбинация с аджуванта Деш - това е комбинация, която се справя с всички плевели с восъчно власинков налеп. Тя решава проблемите и при наличие на просо, и на прераснали плевели.

Почвеното третиране със Стомп Аква пък дава отлични резултати, дори когато стопанинът не е смогнал много добре да обработи полето. Ефектът се дължи на микрокапсулната формулация на продукта, която пази от загуби на активно вещество.

ВНИМАНИЕ: Технологията Clearfield Plus трябва да се използва само при Clearfield Plus хибриди, защото генът за устойчивост на хербицида е различен - това предупреждават експертите по растителна защита на БАСФ.

Ася Йорданова, търговски представител за Южна България обясни на земеделските производители, че новият фунгицид за слънчоглед е Ретенго

Той отлично предпазва от ранно нападение на болестите фома и алтернария, а същевременно и от абиотични /стресови/ фактори.

Ретенго е от концепцията AgCelence и освен, че притежава уникалните качества на нейните продукти, е и на отлична цена, съобщи тя.

Технологиите при царевица разясниха Цветан Личев - търговски представител за Западна България и Димитър Витковски - за Северозападна. Според тях

Рекорд е незаменим за царевица защото премахва с един замах всички житни и широколистни плевели.

Когато преди него е използван и Спектрум за "запечатка", ефектът е идеално чисто поле.

Пакетът Рекорд, съставен от Келвин Топ и Камбио, тази година е свършил отлична работа и това не е учудващо - Рекорд е най-използваното вегетационно решение в 3 поредни години.

За царевица единствената алтернативна технология за най-заплевелените полета е Дуо Систем. При нея се третира със Стратос Ултра, а противошироколистният хербицид е Арат в CTM хибриди.

Как да постигнем максимален добив при царевицата

разясни Димитър Витковски. Плюсът се дължи на третиране с Ретенго, каза той. Това е защото препаратът осигурява повече царевични зърна в окръжността на кочана. Освен това гарантира пълноценна вегетация и AgCelence ефект чак до прибирането.