При дестилацията на плодовите каши първоначално се отделя първоточната фракция /първак/ - той е 2-3% от алкохола на кашата. Знае се, че първотокът е парлив и неприятен на вкус и не бива да се използва за пиене.

Фракцията ракия се отделя, когато вкусът на дестилата вече стане мек и приятен на вкус и се загуби познатата острата на първотока. Тя обхваща 70-80% от алкохола на материала.

След като показанията на спиртомера достигнат 40-45 градуса, в зависимост от качеството на материала и плода, е редно да започне отстраняването на патоките

Тази фракция съдържа повече висши алкохоли и има неприятен вкус. Започва да се отделя при показания на спиртомера 7-10 градуса.

На практика патоките най-често се изваряват със следващия материал за дестилиране. Допустимо е връщането им, но не повече от 2-3 пъти.