Три са икономически важните болести по лозата, които поотделно или едновременно заплашват лозите тази година.

Ще бъдат нещо като наследство от 2014-а през целия период на вегетацията.

Към тях може да бъде допълнена и екскориозата - срещу нея трябва да се действа най-рано напролет.

Внимание:

Първата заплаха от екскориоза идва от разпукване на пъпките до поява на 2-3 лист. Ако има влага, признаците се проявяват като избледнели участъци и малки черни точки.

В по-напреднал стадий се вижда и олющване на кората и пукнатини в първите 2-3 междувъзлия.

Маната всички я знаят, но пак не съобразяват, че тя рано атакува всички зелени части, а започват да следят разпространението ѝ късно - по нарастващите леторасти и особено по ресите. Който обаче подцени първите петна, после ще съжалява.

Брашнестата мана или т.нар. оидиум ще е заплаха още от първите дни на пролетта. Това е особено валидно за насаждения с констатирана зараза в предходната година. Рискът от зараза рано напролет е огромен, затова не бива да се допуска компромис, и то най-вече в началото!

Сивото гниене уж го чакаме по-нататък, но то пък не чака само брашнестата мана да му отвори територия за развитие.

Особено е опасно в 3 момента: в края на цъфтежа, когато гъбата се развива върху все още неопадалите калпачета, преди затваряне на чепката и при зреене.

БОРБАТА:

За екскориоза пръскайте с препаратите, които добре познавате Дитан ДГ - 30 грама на 10 литра вода или Микал Флаш - също 30 г на 10 литра вода.

Отличен избор както срещу мана, така и срещу екскориоза е фунгицидът, който БАСФ предлага - Делан.

Макар че често болестта eкскориоза по лозата у нас се определяше като проблем с второстепенно значение, това вече не е така.

Тя може да причини сериозни щети, защотометеорологичните условия са подходящи за нея