Ваня Велинска

Лошите климатични условия през тази, а и миналата година, приземиха земеделските стопани и им показваха за пореден път, че времето е фактор, с който трябва да се съобразяват и от който в голяма степен зависи количеството и качеството на продукцията им.

Особено потърпевши от екстремните климатични промени са производителите на плодове и зеленчуци. При по-тежки ситуации пораженията там може да са непоправими и тотални. А целта на всеки фермер, който умее да си прави сметката, е продукцията му да е с ниска себестойност и конкурентна.

Според дългосрочните прогнози на метеоролозите обаче, новините съвсем не са добри. В бъдеще ни очакват именно такива климатични аномалии - продължително дъждовно и хладно време и по-сухи периоди, с които трябва да свикнем.

Така че фермерите, отглеждащи зеленчукови култури, ще са поставени пред редица предизвикателства и занапред. Безспорно отглеждането на зеленчуци в култивационни съоръжения има сериозни предимства въпреки сериозните трудности, от различно естество, с каквито то е съпътствано. Така че за възраждането на този отрасъл с традиции у нас, има сериозни аргументи. Още повече че технологиите в оранжерийното производство доста напреднаха, и при един добър мениджмънт, то би носило отлични приходи.

През последните години за изграждане на нови оранжерии се използват предимно полиетиленови покрития, които заместват стъклените плоскости. По този начин съоръженията са не само по-евтини, но и по-лесни за обслужване. Ако говорим за световен опит в това направление, няма как да не споменем Израел, държавата с едно от най-модерното земеделие в света.

Разговаряме със специалисти от екипа на фирма Флориян, която е представител на израелската компания Politiv, произвеждаща полиетиленови покрития от най-висок клас за оранжерии, тунели, както и мулчиращи настилки и други.

Избрахме да представляваме Politiv, тъй като това е компания с почти 30-годишен опит и доказана репутация в производството на висок клас полиетилен за оранжерии, разяснява Станислав Стоянов, мениджър на Флориян за Южна България. Отдавна продуктите на фирмата са добре познати извън пределите на Израел, като са разпознаваем еталон за качество. Politiv разполага с високомащабни производствени мощности, включващи най-съвременната техника и машини, способни да задоволят постоянно нарастващите изисквания на фермерите както в Израел, така и по света. Освен стандартните продукти, е възможно да се изработят и полиетиленови покрития с конкретни характеристики и параметри по заявка на клиента.

Тук компромис с качеството не се прави. Полиетиленовите покрития отговарят на всички стандарти за качество, включително международните стандарти ASTM и ISO. Освен това продуктите са разработени в тясно сътрудничество с експерти от областта на земеделието, което ги прави изключително функционални.

Като топ продукт на фирмата безспорно се определя многослойният полиетилен за оранжерии.

Ако фермерите заложат на това покритие, няма как да не са доволни, категоричен е Станислав Стоянов. Когато съоръженията са покрити с него, в тях се създава отличен микроклимат за културите, което определя и оптималното им развитие.

Висококачествени полиетиленови покрития за оранжерии имат UV-стабилизация и са подсилени с допълнителни функции за по-висока ефективност което е гаранция за дълготрайност, а от друга страна води до повишаване на качество на реколтата. За да се отговори на нуждите на различните производители, се предлагат широк набор от дебелини - 125, 150, 180 и 200 микрона при заявка от клиента, както и ширини от 1 до 16 м, с възможност ширините да бъдат освен през 1 м, и през 0,5 м.

А ето и някои от предимствата на полиетиленовите покрития:

UV стабилизация - благодарение на нея полиетиленът е устойчив на слънчевите лъчи, което удължава времето на неговото ползване.

Термaлен ефект - намалява загубата на топлина в оранжерията през нощта, като задържа натрупалата се през деня инфрачервена радиация. Това спомага за поддържане на постоянна температура през деня и нощта и по-малък риск от измръзване на растенията нощем.

ЕVА - придава по голяма еластичност и прозрачност на филма.

Дифузия на светлината - разпръсква равномерно пряката слънчева светлина, като по този начин предотвратява слънчеви изгаряния и осигурява максимално огряване със светлина от всички страни при отделните култури.

Анти-капка - предотвратява образуването на кондензни капки, които пречат на проникването на светлината и създават условия за поява на болести.

Анти-вирус - блокира част от светлинния спектър, необходима на насекомите, за да виждат. Така те стават слабо активни и техния брой в оранжерията значително намалява, а с това и риска от болестите, които пренасят. Ползването на полиетилен с тези параметри в съчетание с поставяне на анти-инсектни мрежи повишава значително ефективността на борбата с насекомите.

Устойчивост на сяра - специални стабилизатори подсилват устойчивостта на полиетилена срещу обеззаразяването на оранжериите със сяра, ставащо все по-честа практика предвид огромните щети, които вредните насекоми и болести като брашнеста мана и различни ръжди могат да нанесат.

Анти-прах - многослойната структура на полиетилена и добавените специални полимери намаляват събирането на прах по външната страна на полиетилена. Това осигурява максимално проникване на светлината и лесно почистване.

Друг продукт, които представлява интерес за производителите е т. нар. термо екран. Това е полиетиленов филм с UV-стабилизация, подходящ за ползване като втори полиетиленов филм в оранжерията за допълнителна изолация при ранно пролетно производство, както и за покриване на ниски тунели. Подсилен с допълнителните функции EVA, за по-голяма еластичност и пропускливост, термален ефект и анти-капка.

Друг продукт на израелската фирма е полиетиленовият филм за ниски тунели. Той осигурява отлична защита от минусовите температури при отглеждането на полски култури на открито.

Като иновация полиетиленовият филм за ниски тунели се предлага и във вариант с микроперфорация, за оптимален баланс между проветряването и поддържането на благоприятна за растенията температура, разясняват от Флориян. Тази иновативна характеристика спестява време и усилия на производителите, тъй като не е необходимо разгъването на тунелите при по-високи температури. Полиетиленовият филм за ниски тунели с микроперфорация е подходящ за различни видове култури, особено при производството на дини и пъпеши, като перфорациите са в зависимост от културата и региона.

Politiv произвежда и други продукти, сред които се открояват специалния прозрачен полиетилен за соларизация на почвата, един от модерните и ефективни способи за дезинфекция на почвата в оранжериите; специализиран полиетилен за силажни ями и други От тази есен фирмата ще пусне на пазара и най-новия си продукт собствена разработка - полиетилен за оранжерии Диамант, който съчетава в себе си предимствата на прозрачния и дифузния полиетилен и запазва максимална осветеност в оранжерията.