Втори служебен министър иска да смени служебният премиер Димитър Главчев. Той вече е подготвил искането си до президента Румен Радев.

Главчев иска да бъде сменен министърът на земеделието Кирил Вътев. На негово място той предлага да бъде назначен Георги Тахов, който в момента е изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие".

Според информация на "24 часа" причината за смяната била, че служебният министър-председател не харесва как работи земеделският министър Кирил Вътев. Той остана на поста от редовния кабинет с премиер Николай Денков.

"В предложението си до президента Румен Радев премиерът Главчев посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост, като например украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора", се казва в официалното съобщение на Министерския съвет.

Късно снощи Димитър Главчев поиска от президента Румен Радев да смени и министъра на външните работи Стефан Димитров. Като предложението на служебния премиер е постът във Външно да бъде поет от Даниел Митов.