Търсенето на органични цветни луковици е по-голямо от предлагането им - това е известно на най-големия нидерландски производител на органични луковици Huiberts от няколко години. Необходимо е разширяване на площите, а приемствеността също играе важна роля. В повече от половината стопанства няма приемственост. Известно като пионер в сектора, семейство Хуйбертс иска да предложи отговор. Джон Хаюбертс се бори за бизнес модел, който да е устойчив на бъдещето и в който мисията на земеделието е централна.

Разширяването на площите с биологични луковични цветя е крайно необходимо

Търсенето на луковици на биологични цветя нараства по-бързо, отколкото настоящите производители могат да се справят. През последните пет години то се е увеличило с 200% и се очаква да нарасне още повече.

Биологични цветни луковици
Биологични цветни луковици

Най-големият производител в областта на биологичните луковици на цветя е Huiberts. Той продава пряко и непряко 75 % от всички органични цветни луковици, произведени в Нидерландия. За да продължи да отговаря на бъдещото търсене, е необходимо разширяване на площите.

"Потребителите все повече осъзнават значението на биологичните градински растения и луковици. Ние сме изключително щастливи от това, но в същото време виждаме, че не можем да задоволим търсенето на биологични луковици. Това е срамно както за търговията, така и за възможността за отглеждане на природосъобразни култури в Нидерландия," казва Джон Хаюбертс.

Повече от половината стопанства нямат наследник

Допълнителен проблем е, че секторът е изправен пред недостиг на наследници. През 2023 г. Националният статистически институт на Нидерлания изчислява, че от стопанствата с ръководител на ферма на възраст 55 или повече години цели 57% нямат наследник. Това се дължи отчасти на високите цени на земята, на политическите колебания и на невинаги привлекателното бъдеще за младите хора в професията (големи дългове, тежка работа). "Трябва да преминем към други бизнес модели, за да направим по-привлекателно за младите фермери да поемат нашата прекрасна работа. И точно това ще направим", казва Джон.

Решение - модел, ориентиран към мисията

Джон търси наследник, който да продължи биологичното отглеждане на луковици. "Искаме да предложим на новите производители възможността да усвоят тази прекрасна професия, в която централно място заемат почвата и природата, без да задлъжняват до уши. В момента проучваме алтернативни бизнес форми, които ще улеснят младите фермери да поемат бизнеса. Призоваваме заинтересованите предприемачи и производители, които очакват бъдещето на биологичното луковично земеделие, да се свържат с нас."

Значение на биологичните луковици

Биоразнообразието в Нидерландия е намаляло с над 75% за 50 години, а повърхностните води вече не отговарят на поставените изисквания. Отглеждането на конвенционални луковици е подложено на натиск заради замърсяването от използването на пестициди, които попадат в земята и във водата. Тези токсини също така водят до измиране на почвения живот. Отглеждането на органични луковични цветя увеличава биоразнообразието, живота в почвата и също така пречиства водата.