През сезон 2022/23 г. (обхващащ периода от юли до юни) Египет направи забележително влизане в редиците на основните доставчици на пресни ягоди за Казахстан, като си осигури третото място, както съобщава EastFruit. Освен това тенденциите за сезон 2023/24 г. сочат, че Египет е в добра позиция не само да запази този статут, но и да засили значително пазарното си присъствие там.

"През последните години Египет положи значителни усилия, за да диверсифицира експортното си портфолио и да навлезе на нови пазари, включително в Казахстан. Докато египетските портокали отдавна са основен продукт в Казахстан, въвеждането на пресни ягоди е сравнително скорошно развитие. Забележително е, че износът на тези плодове от Египет за Казахстан се е увеличил почти три пъти само през първите четири месеца на сезона в сравнение с целия предишен сезон. От сезон 2018/19 г. насам износът е нараснал над сто пъти", коментира Евгений Кузин, анализатор на пазара на плодове и зеленчуци в EastFruit.

Между ноември 2023 г. и февруари 2024 г. Казахстан е внесъл 820 тона пресни египетски ягоди. В перспектива, общото количество за сезон 2022/23 г. е едва 280 тона, като предишният четирисезонен максимум е бил едва 23 тона. Този експоненциален ръст през сезон 2022/23 г. изстреля Египет в челната тройка на износителите на пресни ягоди за Казахстан, отстъпвайки само на Турция и Азербайджан. Като се имат предвид резултатите от настоящия сезон, Египет вероятно ще запази или дори ще надмине своите конкуренти, особено като се има предвид значителната му преднина пред Турция по отношение на обема на износа за Казахстан през горепосочения период.

"Въпреки че Казахстан не е сред най-големите вносители на пресни ягоди, през последните пет сезона в страната се наблюдава повече от четирикратно увеличение на вноса, който достига 1,7 хил. тона. Нарастващият апетит на казахстанските потребители за пресни плодове извън сезона се съчетава отлично с наличието на египетски ягоди, които биха могли да бъдат много търсени през празнични периоди като Нова година, Свети Валентин и Международния ден на жената", отбелязва Евгений Кузин.

Основната конкуренция на Египет е с Турция, тъй като пиковият период на доставки от Азербайджан е от април до юни. Въпреки по-големите логистични предизвикателства, Египет успява да се конкурира ефективно с турските доставчици, за което свидетелства динамиката на търговията от ноември 2023 г. до февруари 2024 г.

"Към края на март тази година пресните ягоди достигнаха цени до 15 долара за килограм в казахстанските супермаркети. Тази ценова точка улеснява успешното доставяне на местния пазар както от турските и египетските доставчици, така и от тези от по-далечни страни, подкрепени от бързото нарастване на търсенето на ягоди извън сезона сред местните потребители", добавя Евгений Кузин.

Освен прякото потребление в рамките на Казахстан, търговията осигурява достъп и до по-широки регионални пазари. Например Узбекистан често разчита на Казахстан за доставките на различни зеленчуци и плодове, а Magnum Cash & Carry - водещ търговец на дребно с хранителни стоки в Казахстан - работи и в Узбекистан.

"Централноазиатският регион, със своите 80 милиона потребители, предлага потенциален пазар, по-голям от този на Обединеното кралство или Франция. Въпреки че нивата на потребление на много продукти остават скромни, регионът бележи бърз растеж, особено сред младото население, което е отворено към нови кулинарни преживявания. Тази демографска група се разраства по-бързо, отколкото в която и да е развита икономика, а регионалната икономика се развива с темпове, които изпреварват средните за света", заключава Кузин.