Утре, 30 март 2024 г., община Елин Пелин става домакин на изложение на българско овчарско куче, съвместно с Международна асоциация "Българско овчарско куче" (МАБОК). Откриването е от 11 ч на градския стадион "Левски", като предварителното записване е до 10:30 ч. Изложението е с благотворителна цел,  като приходите от таксите за участие ще отидат в полза на кампания за дете със здравословни проблеми.

Междувременно Европейската федерация по кинология Terra Tangra кани своите членове и симпатизанти, на Международна киноложка изложба FGC CACIB, която ще се проведе също утре, в гр. Пловдив, спортна зала "Олимпиада". Откриването ще бъде от 11:30 ч. За участие в конкурса са допуснати породисти кучета с и без родословие. Наградите са осигурени от частни дарители, а дарения ще се приемат от организаторите на мероприятието, на мястото на провеждане. 

Конкурсът "Best in Show" ще отличи победители в категориите:

- "Най-добра двойка", в която участват мъжко и женско куче от една порода и собственик, над 9-месечна възраст;

- "Най-добра развъдна група", където участват най-малко три кучета, от една порода, произведени от един развъдник;

- "Най-добър производител", където се представят мъжко или женско куче с неговото потомство, което трябва да бъде минимум от две други кучета, и да включва 3 до 5 потомци, минимум един от пол.

Другите конкурси ще отличават хендлери и водачи, в отделни състезания за деца от 7 до 13 години, младежи от 13 до 18-годишна възраст, и професионални възрастни водачи. Tитла САС (Кандидат за национален шампион по красота) се присъжда във всеки от класовете: междинен, открит, работен и шампиони. За придобиване на титла "Шампион на България" са необходими три титли CAC, освен ако кучето не е шампион на друга държава - тогава му е необходима само една титла САС. Същите условия са валидни и за кучетата от клас "Млади", за които се присъжда титлa JCAC.

На 31 март (неделя) пък Българската федерация по кинология организира втора мемориална изложба "Д-р Тодор Гайтанджиев", наречена на дългогодишния съдия в киноложките изложби и създател на много от стандартите за българските породи кучета. Именно такива ще бъдат показани на предстоящото събитие, което ще се проведе в Аграрен Университет - Пловдив, с начален час - 10:00.