При отглеждане на говеда, правилното и балансирано хранене на кравите играе голяма роля в количеството мляко, така че всеки стопанин трябва да знае от какво и в какъв обем сено трябва да осигури за пълноценно изхранване.

Кое сено е по-добро за крави

Има няколко разновидности на този продукт и всеки вид има своя собствена хранителна стойност и витаминен състав, които трябва да се вземат предвид при изготвянето на диетата на кравите.

  • Бобово сено: направено е от зелени бобови растения и е отличен източник на протеин за кравата, да не говорим за добър източник на витамини и минерали. За приготвянето на този вариант на храна се използват предимно:

• детелина;

• соя;

• люцерна;

• грах и

• нахут.
Редовното използване на бобово сено в диетата ви позволява да увеличите протеиновата част на млякото, получено от кравата, и да увеличите растежа на самите животни, но в същото време трябва да избягвате липсата на въглехидрати. Нарушаването на баланса им може да доведе до патологии на стомашно-чревния тракт, да допринесе за увеличаване на ацетоновите тела в кръвта и да наруши баланса на мастните киселини.

Обикновено делът на сеното от бобови растения се намалява по време на сухия период.

  • Недостатъци на този вариант за хранене:

трудността при подготовката и по-нататъшното съхранение. Детелина, соя, грах и други бобови растения често са засегнати от мухъл и бързо се развалят при най-малката влажност в склада за съхраняване. В много отношения това се обяснява с високото съдържание на влага в зелената маса, дебелото стъбло и големия брой листа.

  • Зърнена закуска

За прибиране на сено от зърнени култури предварително се засяват следните треви: тимотейка; пирей трева; класчета без бодли. В сравнение с бобовите растения всички те имат по-ниска хранителна стойност, но от една и съща единица площ реколтата ще бъде повече и е по-лесно да се прибере: растенията не са толкова взискателни към условията на отглеждане и последващо съхранение.

Трябва да се има предвид! В процеса на сушене на зелената маса, загубата на налични хранителни компоненти е сведена до минимум, което прави зърнените култури основен компонент в диетата на говедата.

  • От различни билки

За да получите максимална полза за кравата, можете да приготвите сено от „колекция" от различни билки, като добавите същите полезни бобови растения към по-малко хранителните зърнени култури.

Най-известните и често използвани смеси днес са от:

• фий и овес;

• детелина и тимотейка;

• люцерна и тимотейка.

Вярно е, че това се отнася само за културни насаждения, но

отровни растения могат да бъдат намерени

и в ливадно, и в планинско сено

следователно, когато е възможно, е желателно да се събира растителност само в проверени райони.

Важно! Едновременното отглеждане на зърнени и бобови култури допринася за тяхното взаимно положително влияние: хранителната стойност на фуража се увеличава, вероятността от разваляне и загуба на полезни компоненти намалява, процесът на съхранение се опростява и качеството на сеното по отношение на минералния състав се повишава.

Внимание! Ако събраното сено се характеризира с относително ниско качество и не се отличава с висока хранителна стойност, ще е необходимо да добавите повече готови фуражи към диетата на животните.

  • Правила за съхранение на билково сено:

Качеството на готовия продукт зависи не само от вида на събраните билки, но и от условията на тяхното събиране, както и правилното съхраняване - билките съдържат максимално количество хранителни вещества, витамини и микроелементи.

На първо място, това може да се обясни с обогатения състав на листата, които на този етап

съдържат 2 до 3 пъти повече протеини и 10 пъти

повече витамини от частта на стъблото

Това трябва да се има предвид особено при събирането на билки, тъй като се състои от растения с различен жизнен цикъл.

Що се отнася до културните насаждения оптималното време за прибиране ще бъде по-късно:

• за зърнено-житни - начало на образуване на класове;

• за боб - появата на пъпки (по-близо до края на цъфтежа, количеството на витамини и протеини в такива растения намалява два пъти).

Въпреки това, дори навременно събраното сено не гарантира висококачествена фуражна смес за говеда. Правилното изсушаване на зелената маса е също толкова важно условие за получаване на добър фураж. Естественото сушене под пряка слънчева светлина се счита за най-простия и най-често използван метод, за който окосената трева просто се оставя на полето, докато достигне съдържание на влага 17-18%.

На по-късен етап се събира готовото сено - на купчина или оформени на брикети и ролки, но би било по-добре

да изсушите билките до

съдържание на влага 20-22%

Но да се има предвид, че при пресоване ще се намали загубата на хранителни вещества.

  • Как да изчислите количеството сено на крава на ден

За да не прехранвате животните и в същото време да им осигурите всички необходими хранителни вещества, е важно да можете правилно да изчислите оптималното количество фураж на ден. В случая със сеното има няколко популярни формули.

В най-простата версия 100 кг от теглото на кравата трябва да представляват 3 килограма от събрания продукт, но това е само средна стойност и в зависимост от индивидуалните характеристики на всеки индивид, тази стойност може да бъде увеличена (не повече от 1 кг ).

За да увеличите скоростта на растеж,

струва си да увеличите дажбата,

като използвате специални фуражни добавки и лесно смилаеми продукти:

• кореноплодни култури;

• силаж;

• варива.

Обемът сено варира между 10-14 кг на крава, т.е. приблизително 3-4 кг на 100 кг живо тегло. По този начин например е много по-лесно да се определи от колко сено се нуждае една крава за цялата зима. Вярно е, че когато изчислявате, не трябва да забравяте и други важни показатели: например особеностите на диетата на различни породи. Например при месодайните животни сеното заема средно около 50% от общото количество храна, а при млечните крави този показател варира между 25-30%.

За месодайните крави нормата на сеното на ден трябва да се увеличи с 15-20%, въпреки че, ако е възможно, може да се замени с лесно смилаеми фуражи.

Важно! Винаги разполагайте с резервен фураж, тъй като не всички фуражи се изяждат от животните, определена част от тях винаги се тъпче на пода и става негодна за консумация. Така че правилно организираната хранилка ще ви помогне да спестите сено.

Средно едно възрастно животно се нуждае от около 6 тона сено за зимата (с резерв), но по-конкретните числа зависят от характеристиките на диетата на добитъка и неговото състояние. Във всеки случай отговорният стопанин трябва да се подготви добре с фуражи както за студения период на годината, така и за пролетта.

Редовното използване на бобово сено в диетата позволява да увеличите протеиновата част на млякото, получено от кравата, и да увеличите растежа й, но в същото време трябва да избягвате липсата на въглехидрати.
Редовното използване на бобово сено в диетата позволява да увеличите протеиновата част на млякото, получено от кравата, и да увеличите растежа й, но в същото време трябва да избягвате липсата на въглехидрати.