Национални и международни експерти с коментари за значението и ползата от новите геномни техники

На 7 февруари Европейският парламент подкрепи предложението на Европейската комисия, целящо създаването на по-устойчиви и издръжливи култури чрез прилагането на нови геномни технологии (НГТ). Тази стъпка е важна за бъдещето на НГТ в Европа, както и за изграждането на среда, която приема и развива иновациите, и изследва пълния потенциал на тези технологии.

Какво представляват новите геномни техники (НГТ)?

НГТ представляват усъвършенствани методи в областта на генетиката, предлагащи точни начини за разбиране и използване на генетичното разнообразие в рамките на видовете и между тях. Тези техники са от решаващо значение за създаването на иновативни решения в различни области, включително в медицината, опазването на околната среда и биотехнологиите, за справяне с предизвикателства, като устойчивост към болести, устойчивост на околната среда и адаптиране към климатичните промени.

Каква е разликата между НГТ и ГМО растение?

В генома на ГМО растението се въвежда нова ДНК, например гени или други генетични елементи от други организми. При НГТ не се въвежда нищо ново от други организми. Въведените промени могат да възникнат в природата (спонтанни мутации) или чрез други традиционни методи на селекция, като мутационна селекция или кръстосване и т.н.

НГТ дават възможност за бързо разработване на култури с полезни характеристики, като например повишено съдържание на хранителни вещества, намалено количество алергени или повишена устойчивост на климатичните промени, без да се внася чужда ДНК.

Какво отличава НГТ от конвенционалните методи за селекция на растения?

С НГТ могат да се постигнат генетични промени, подобни на тези при конвенционалната селекция или спонтанните мутации, често пъти с подобен профил на безопасност. Европейският орган за безопасност на храните (EFSA, ЕОБХ) заключи, че растенията, получавани чрез насочена мутагенеза и цисгенеза (две техники, използвани в селекцията и генетичното модифициране на растения), не представляват нови опасности и могат да доведат до по-малко нежелани ефекти в сравнение с конвенционалната селекция.

Защо генното редактиране е важно?

Генното редактиране е крайъгълен камък в развитието на биотехнологиите, като допринася значително за повишаване на производителността и устойчивостта в различни сектори.
То дава възможност за разработване на иновации с цел посрещане на предизвикателствата, породени от климатичните промени, епидемиите от болести и променящите се обществени потребности, като насърчава разнообразието и устойчивостта.

Какво е довело до създаването на нови геномни технологии?
Отговор дава доц. д-р Божин Божинов, ръководител катедра „Генетика и растениевъдство" в Аграрен университет – Пловдив, като подчертава няколко водещи фактора за това. „Новите геномни технологии подобряват растежните характеристики и добива на ценни култури, увеличават хранителната им стойност и не на последно място, осигуряват устойчивост срещу насекоми, заболявания при растенията, суша и хербециди, като така помагат да се гарантира реколтата на дадена култура" – обяснява доц. Божинов.
„Съвременните биотехнологии използват живи организми за създаване на продукт или процес, който помага за подобряване качеството на живот на хората или други организми. Това показва, че биотехнологията всъщност датира от времето на древните цивилизации и от началото на използването на микроорганизмите за приготвяне на важни продукти като хляб и сирене, производство на консерванти като оцета, включително и на виното и бирата. Модерните биотехологии започнаха постепенно да преминават от прилагането на рекомбинантна ДНК технология, генно инженерство и геномика към прецизна модификация на гените на културите чрез НГТ" – разказва доц. Божинов.

Как НГТ ще допринесат за повишаване на конкурентоспособността на българските земеделски производители на световния пазар?
Отговор на въпроса дава д-р Мариет Андерсон, професор в катедрата по растениевъдство в Шведския университет по селскостопански науки (SLU). „По света тези технологии вече се използват при селекцията и сортовете вече са излезли или са на път да излязат на пазара. Ако НГТ ще се регулират по различен начин в ЕС в сравнение с останалата част от света, земеделските производители в ЕС ще загубят конкурентоспособност в сравнение със земеделските производители извън ЕС, които ще имат достъп до модерни сортове, изискващи влагането на по-малко торове, вода и пестициди. Освен това, с НГТ можете да добавите характеристики, които са важни за климатично стабилни добиви, по-малко хранителни отпадъци (покафеняване и т.н.), по - здравословни хранителни продукти (чипсове без акриламид) и много други" обяснява международният експерт.
„НГТ предоставят възможност за справяне с редица глобални предизвикателства - от устойчивост към климатичните промени до подобряване на храненето, изграждане на по-устойчиво и здравословно бъдеще", обобщават експерти. За България това означава потенциал за икономически растеж в селските райони и опазване на традициите в земеделието, модернизиране и намаляване на отпечатъка на селското стопанство върху околната среда.