Другата ви задача е да прегледате системата от летви на етажи - цяла зима птиците са ги ползвали, защото спят нависоко. Прегледът е необходим и ако откриете нередности, да ги оправите.

Ще започнем с разполагането на

етажите според стандартите:

  • височина от пода - до 80 см
  • разстояние между етажите — 0,5 м;
  • разстояние между летвите в етажите (хоризонтално) - 0,4 м.

Важно правило! На 1 линеен метър от дължината на кацалките се падат по 5 птици или по 20 см на птица - прегледайте всички кацалки ли са здрави.

След като се убедите в комфортната среда в помещението, следващата ви задача е да огледате и осветлението, защото то

гарантира до 5% повече яйца, годни за люпене

Осветлението трябва да започне 7-8 седмици преди пронасянето и да достигне 14 часа. Това означава, че осветлението се увеличава с 30 до 45 минути всяка седмица до 10 април. Мощността на осветлението е 2,5 вата/кв. м от подовата площ.

В правилно оборудваното помещение

токачките се отглеждат до 28-седмична възраст

Специалистите препоръчват да се практикува разделно полово отглеждане, защото мъжките започват да гонят и дразнят женските след навършване на 5-месечна възраст. Затова другата ви задача е, да

осигурите на 1 петел 3,5-4 токачки- носачки

Първата селекция на подрастващите за разплод се прави преди започването на втората фаза. А тя е свързана с отделянето на птици за разплод. Във формираното от вас стадо се оставят само здрави, добре развити птици.

Внимание! Мъжките се включват в стадото на женските по-отрано - около 2-3 месеца преди пронасянето.

При отглеждане на подрастващи токачки в помещение с двор на 1 кв. м от пода се предвиждат 14-15 птици. Тази гъстота е достатъчна, тъй като птиците прекарват почти цялото си време на двора и се прибират само за през нощта.

Фронт за хранене и фронт за поене

През първата седмица младите токачета може да храните в щайги или в кашони. През този период те разпознават трудно храната и може да кълват от постелята. Това е най-честата причина да получат храносмилателни разстройства и да загинат. Налага се постелята да бъде застлана допълнително за няколко дни с трипластно велпапе.

И не забравяйте! Полозите се подреждат в най-тъмната част на птичарника. Най-често се използват гнезда тип „корито" с размери: височина 40 см и дължина 200 см, разделени на 4 секции по 50 см.

Специалистите препоръчват да се практикува разделно полово отглеждане, защото мъжките започват да гонят и дразнят женските след навършване на 5-месечна възраст.
Специалистите препоръчват да се практикува разделно полово отглеждане, защото мъжките започват да гонят и дразнят женските след навършване на 5-месечна възраст.