Болестта е доста широко разпространена у нас, често се бърка с други заболявания

Екскориозата по лозата е доста широко разпространена в лозарските райони в нашата страна. Обяснявали сме защо много често се обърква с други болести, но ще припомним пак за сведение на любителите.

Причинителят на болестта екскориоза e гъбата Phomopsis vticola Sacc. Тя напада главно зелените части на лозата, но признаци могат да се появяват и по едногодишната и многогодишната дървесина на лозницата.

Първите симптоми на болестта екскориоза се появяват по узрелите пръчки – те се изразяват в избеляване на кората, което може да започне от първото и второто междувъзлие.

По-късно по тези побелели зони се формират пикнидии, които се виждат като малки черни точки.

В по-напреднали стадии кората се откроява, започва да се лющи на ивици, откъдето идва и названието на болестта.

През следващата година вече се забелязват тъмни удължени петна – те обикновено са в основата на покаралите леторасли, и по-често са повърхностни образувания.

При по-тежки случаи на заболяването има и по-дълбоки увреждания, които пречат на младите леторасли да се развиват нормално.

Гъбата може да предизвика и още други неща – такива са напуквания и по-тежка (дълбока) некроза на тъканите. Тогава кората се поврежда и летораслите се задържат само на вътрешните си тъкани. По тази причина подобни леторасли много лесно се пречупват от вятъра или под тежестта на гроздовете.

И пъпките в основата на болните леторасли са повредени, което не им дава възможност за развитие. През пролетта те не се развиват или пък започват да дават ненормални леторасли, които не могат да се използват при резитбата за следващата година.

По гроздовете болестта екскориоза се развива по ресите, преди те да цъфнат, като им причинява изсъхване. В резултат някои реси клюмват, а други остават изправени или са слабо наведени встрани.

По чепките и зърната се образуват тъмни петна, върху които се появяват черни точици.

Лозите са най-чувствителни към екскориоза,

когато пъпките набъбват

Причинителят на болестта зимува като плодни тела в кората на узрелите леторасли и като мицел в пъпките и дървесината на лозите.

Основните симптоми се откриват по най-долните междувъзлия - тъмнокафяви до черни некротични петна с удължена форма.

Най-благоприятните условия за развитие на екскориозата са умерено топлото и влажно време, особено при наличието на 98-100% относителна влажност и наличието на свободни водни капки по растенията.

Лозите са най-чувствителни към заразяване от фаза набъбване на пъпките до фаза 3-и - 4-и лист на летораслите.

Важен момент в борбата срещу болестта е резитбата на заразените вдървесинени части, които са основен източник на инфекцията.

На второ място много важно е и поддържането на висока агротехника, редовно окопаване и балансирано торене на лозето.

Растителнозащитните пръскания се провеждат в критичните за развитието на патогена периоди.

Какви трябва да бъдат пръсканията?

Първо пръскане трябва да се извършва, когато около 40% от пъпките, разположени в основата на летораслите, са във фаза пеперуда;

Второ пръскане е редно да се прави, когато 40% от пъпките са във фаза 2-и-3-и лист.

Важно за отбелязване!

След започване на третиранията за борба срещу маната не се налагат самостоятелни пръскания срещу екскориозата.

Методи и средства за борба

Първо да кажем, че материал за размножаване трябва да се взема само от здрави лози, а нападнатите от екскориоза части на лозата трябва вднага да се изрязват и изгарят.

По принцип при засегнати лози резитбата трябва да се извършва рано, преди започване на сокодвижението на растенията.

В плододаващите лозови насаждения трябва да се провежда ранно пролетно пръскане за предпазване на летораслите от първични заразявания. Това третиране да се осъществява по-рано от пръскането срещу мана.

Повтаряме - провеждат се две пръскания на лозята - първото при разпукване на пъпките, фаза „зелен връх" и второто във фенофаза „пеперуда" 3-4 лист.

Фунгицидите за пръскане

За борба с болестта екскориоза по лозата се използва един от следните фунгициди - Делан 700 ВДГ - 0,05 %; Микал Флаш – 0,3%, Фолпан 80 ВДГ – 0,2%, Моментум Екстра ВГ – 0,3%.

Характерните симптоми за екскориозата
Характерните симптоми за екскориозата