Как да преодолеем отделянето на косми у дома?

Инес ЗЛАТАНОВА

Живеете ли с котка, автоматично означава, че в някой момент ще трябва да се справите с падащите косми. Повечето котки линеят, с изключение на голите породи като Сфинкс и Петерболд, или късокосместите Корниш и Девън рекс.

В какви количества се отделят косми варира в зависимост от отделната котка и вида на козината ѝ. Някои имат двойна козина, която се състои от два вида косми. Имат по-дълги косми върху подкосъм, изграден от къси, гъсти косми, които действат като изолация. Подкосъмът става по-дебел през зимата, за да стопля четириногото. Връхната козина също може да стане по-дебела през студения сезон.

Когато времето се затопли, котките отделят голяма част от подкосъма си, както и значително количество връхна козина, за да се охладят. Гъстият подкосъм поддържа котката по-топла през зимата, но подкосъмът служи и през лятото, поддържайки по-дългата връхна козина малко повдигната от кожата, така че въздухът да може да достигне до нея, за да помогне на животинчето да се охлади.

Линеенето е сезонно

Независимо от това колко котката линее като цяло, повечето отделят космите по-интензивно през топлото време, тъй като се губи по-тежката зимна козина в подготовка за по-високи летни температури. Котките също понякога изпитват сезонно линеене през есента, когато лятното палто пада, за да направи място за нов растеж на зимното. Сезонното линеене може да е по-слабо забележимо при късокосмести котки и котки с една козина, които нямат подкосъм. При котките с двойна козина, особено тези с дълга, гъста козина, сезонното линеене може да бъде доста драматично, като някои котки губят толкова много косми, че изглеждат по-малки, отколкото през зимата. Това важи особено за котки, които прекарват времето си на открито и са изложени на по-сериозни метеорологични колебания в температурите със смяната на сезоните. Вътрешните котки може да не изпитат този вид драматично сезонно линеене, тъй като обикновено живеят в среда с контролирана температура, но ще линеят биологично през цялата година.

Сезонното линеене означава, че ще откриете повече от обичайното количество котешки косми из цялата си къща, по дрехите си и дори да се реят във въздуха. Въпреки че можете да използвате препарат за премахване на косми от домашни любимци, най-лесният начин е да премахнете падащите косми от котката, преди да са попаднали навсякъде в атмосферата.

Предотвратяване

Изчеткването или почистването с ръкавици за котешко четкане е чудесен начин да контролирате линеенето през цялата година, но е особено важно по време на сезонното през пролетта и есента. Четкането хваща космите, които са на път да паднат, както и тези, които вече са паднали, но все още са в капан в козината, където могат да се изнижат и превърнат в снопове косми. Старателно повтаряйте процедурата, когато забележите увеличаване на линеенето, или в идеалния случай продължете тази практика през цялата година, за да запазите козината на котката си в най-добрия вид. След сезона на опадане на козина може да разредите четкането.

Къпането е друга полезна стратегия за минимизиране на окапването на косми. Въпреки че повечето котки обикновено не се нуждаят от често къпане, освен ако не се изцапат прекалено много, то може допълнително да помогне за разхлабване и премахване на косми, които са в процес на отделяне от кожата. Преди да изкъпете котката си, изчеткайте козината, като се уверите, че сте разресали всички заплитания и извадите колкото можете повече разхлабени косми.

След това изкъпете котката с нежен, овлажняващ шампоан, като го нанасяте върху кожата и масажирате нежно с върховете на пръстите си. Изплакнете няколко пъти, за да се уверите, че целият шампоан е изчезнал от козината, след това подсушете с кърпа (ако котката ви реагира добре, можете също да използвате сешоар на ниска температура, държан на 25 сантиметра или повече от кожата, за предотвратяване на термични изгаряния).

За хората, които обичат котки, линеенето е само част от премеждията, които влияят на тяхната собствена чистота и поддръжка на дома. Но е възможно да преодолеете отделянето на косми така успешно, че къщата и вещите ви да не са напълно покрити с козината на любимото четириного. Удвоете хигиенната поддръжка през пролетта, включително къпане, ресане, дори миене на зъби, помислете за различни видове здравословно подхранване на организма – добра храна, качествен сън, спокойна обстановка, физически упражнения, масажи, глезене и т. н. След като сезонната проява приключи, космите в дома ви отново ще бъдат единствено по гърба на любимите животни.

Къпана котка
Къпана котка
Дългокосместа котка
Дългокосместа котка
Грижата за козината е важна
Грижата за козината е важна