Любителите трябва да се подготвят отрано за тях

В очакване сме на новия пролетен растеж на лозовите растения, на тяхното развитие, цъфтеж и бъдещо плододаване. От нас зависи да ги опазим правилно през цялата им вегетация, за да ни дадат добър и захарен плод.

Още в началото на сезона обаче трябва да сме готови за най-различни изненади и появата на разни видове диагнози, както и на различни стресове, на които могат да бъдат подложени лозниците в резултат и на климатични изменения.

Например през лятото, лозите, колкото и топлолюбива култура да са, също могат да бъдат подложени на стрес в по-горещи дни.

При поява на необичайно високи температури зреенето на ранните сортове ускорено продължава, което може да става на моменти и за сметка на захарността им. Тогава се появяват слънчеви пригори.

Какво трябва да знаят отрано хоби лозарите?

Появилите се от силното слънчево греене на някои места пригори по листата изглеждат като светли, почти бели участъци, а не са петна, които са предизвикани от някое гъбно заболяване. Подобни части от листата, които са изгубили цвета и тургора си, показват че това си е чиста проба прегаряне от слънцето.

Също през лятото, един от често срещаните и доста неприятни проблеми е и появата на неканените гости в лозята, като оси, птици и други, от тях всеки търси начин да се спасява сам. За подобни нападатели на реколтата стопаните опитват с птицегони, различни шарени и лъскави плашила, изработени на ръка, както и капани и мрежички срещу оси.

Летни неприятни

изненади и повреди могат да бъдат

предизвикани и от природни явления,

като градушките. Например през миналото лято на немалко места из страната паднаха силни локални градушки, чиито ледени топчета повредиха и доста от лозята, техните леторасли и цветове, но също така бяха поразени и зърна и чепки, по които механичните повреди не са никак безобидни.

Тогава повредените места се отличават по това, че зърната са като продупчени в едната си половина, а участъците, които са ударени, започват и бързо да почерняват.

В такъв случай още след валежа трябва да се зареди пръскачката и да се направи пръскане с бордолезов разтвор, за да се елиминира загниване на цели чепки и по-нататъшни инфекции.

Разтворът може да бъде 1,5%,

но няма да сбъркате и с 2-процентов

Виж, когато става дума за болести и зарази, е друго положението. Например може да става дума за болестта еска. При това неприятно заболяване листната маса и летораслите внезапно започват да изсъхват, като това съхнене тръгва от върха на летораслите.

Внимание! Да знаете, че заболяването най-често стартира по време на дълги периоди с горещо време или след гръмотевични бури.

Дървесината в централната си зона става видоизменена, придобива светъл цвят и разрушена структура, като е заобиколена от по-тъмна и по-твърда дървесина.

Според специалистите в инфекциозния процес участват различни видове гъби, някои навлизат през нанесени рани, други след това разрушават некротиралите вече тъкани.

В такива случаи борбата не е лесна, затова като предпазна мярка се препоръчва по възможност да се избягва всякакво нараняване на лозите и техните различни части, както и по тях да се правят минимален брой отрези или други зелени операции. При поява на еска е редно заразените растения да бъдат отстранявани и изгорени.

А какво е милерандаж?

При него по гроздовете се развиват малък брой едри и нормално оплодени зърна, а по-голямата част остават много дребни и безсеменни. Явлението се наблюдава по-често при сортовете Болгар, Царица на лозята, Кардинал, Памид, но и останалите сортове не са застраховани.

Смята се, че една от причините за появата му може да бъде прекалено буен растеж на летораслите още в ранната пролет, което може да се дължи и на сорта, и на по-високи температури.

Но подобен бърз и буен растеж може да причини и друго неприятно явление, което се нарича източване.

При него се получава загуба на цветни бутони, вследствие на което растящата реса се превръща в нещо като мустаци.

Най-склонни към източване са десертните сортове Болгар, Шасла доре, Бяло без семе, Италия.

Осите са стар неканен гост в лозята, от които трябва да опазваме гроздето
Осите са стар неканен гост в лозята, от които трябва да опазваме гроздето
След преминала градушка трябва да се направи едно пръскане – препоръчително е да е до 24 часа след леден дъжд
След преминала градушка трябва да се направи едно пръскане – препоръчително е да е до 24 часа след леден дъжд
Еска по лоза
Еска по лоза
Милерандаж
Милерандаж