Папагалоподобните птици се делят на няколко различни вида - основните семейства са Папагалови и Какаду. Независимо от вида и размера папагалите са смели и напористи птици, а отглеждането им е удоволствие и ангажиращо занимание. Една от най-трудните задачи на собственика е да ги научи да говорят. За постигането на тази задача ще ви е необходимо не само доста време, но и търпение.

Преди да започнете да обучавате птицата си да говори, има някои неща, които трябва да направите като подготовка. Преди папагалът ви дори да си помисли да говори с вас или да ви имитира, ще трябва да работите върху установяването на силна връзка с него. Щастливите и доволни птици, които се чувстват комфортно около стопаните си, ще бъдат по-отворени към говорене и обучение, отколкото самотните или уплашени. Всеки ден отделяйте време, за да прекарвате време насаме с вашия домашен папагал. Говорете му с успокояващ и нежен тон, за да не се стресне или уплаши. Играйте с любимеца всеки ден и използвайте част от времето си насаме, като му пеете и свирите.

Вашето папагалче няма да иска да се обучава, ако средата му е стресираща, шумна или непредсказуема. Затова, когато се подготвяте за урок по говорене, заведете птицата си в по-спокойна част от дома си. Изгонете другите членове на семейството, които се разхождат в тази стая, и изключете мобилния си телефон и телевизора. Колкото по-малко са разсейващите фактори, толкова по-спокойна ще бъде птицата ви и толкова повече внимание ще може да съсредоточи върху вас.

Сега, когато вече знаете какво да направите, преди да се опитате да научите вашия мъничък папагал на няколко думи и фрази, нека да разгледаме някои полезни съвети и трикове, за да го накарате да говори.

1. Бъдете последователни

Колкото по-последователни сте в обучението, толкова по-големи са шансовете ви да научите птицата си да говори. Тренирайте всеки ден по едно и също време в една и съща стая. Започнете с няколко едни и същи думи и фрази, за да не претоварвате домашния си любимец.

2. Практикувайте търпение

Ще ѝ е необходимо известно време, за да се научи да говори, и не трябва да очаквате, че тя ще научи нова дума още през първите няколко тренировъчни сесии. Може да се окаже, че вашият домашен любимец издава бълбукащи звуци, докато се опитвате да го обучавате, и това е нормално. Бълбукането е неговият начин да намери своя глас. Не се отказвайте от тренировките по заговаряне на папагала си.

3. Говорете през цялото време

Един от най-добрите начини да запознаете птицата си с речта е просто да ѝ говорите или пеете, когато сте заедно. Вашето папагалче научава думи, като имитира това, което чува, така че колкото повече му говорите, толкова по-големи са шансовете ви да го научите. Използвайте прости фрази, когато полагате ежедневни грижи за вашия домашен любимец, за да може той да започне да свързва думи с нещата в заобикалящата го среда. Например, когато пълните купичката му с вода, кажете „вода", а когато предлагате лакомство, кажете „лакомство". Ще ви помогне, ако опитате да кажете името на предмета преди и след като го дадете на птицата. Вашето папагалче ще се научи да говори чрез повтаряне. Така че, дори и да е изтощително да продължавате да повтаряте едни и същи думи и фрази, това е единственият начин птицата ви да се научи да отвръща.

4. Поставяйте ударение върху думите,

които искате да научи

Вероятно в главата си имате няколко думи, които бихте искали папагалчето ви да научи първо. Най-добрият начин да го накарате да научи тези думи е, като прекалявате с употребата им в ежедневната си реч. Използвайте много ударения, когато казвате тези думи, за да се опитате да привлечете вниманието му и да накарате думата да звучи вълнуващо и забавно. В крайна сметка птицата ви ще се захване с тези думи, защото ще си мисли, че звучат вълнуващо. Например, ако искате птицата да научи думата „здравей", произнасяйте я многократно на висок глас. Можете също така да опитате да повторите същата дума с различен тон, за да задържите вниманието на папагала.

5. Използвайте похвали и награди

Всеки път, когато птицата ви повтори дума или фраза, на която се опитвате да я научите, я похвалете с „добра птица" или друга фраза, която бихте искали да научи. Вербалната похвала с правилния тон на гласа е много силна, но може да искате да предложите и лакомство за добре свършената работа. Трябва да намерите лакомство, което тя обожава, и да го предлагате само по време на тренировките.

6. Никога не наказвайте

Положителното подсилване е единственият начин да накарате папагалчето си да се вълнува от говора. Ако се разочаровате или ядосвате по време на тренировъчните сесии, време е да се отдръпнете. Наказанието няма да се отрази благоприятно и само ще накара птицата ви да се страхува от вас. Помнете, че птиците ще имат лоши или несполучливи дни също като хората. Възможно е да дойде ден, в който папагалът ви да не иска да провежда тренировки, и това е нормално. Не го притискайте и не настоявайте прекалено силно. Винаги има утре.

7. Опитайте с учебни дискове или видеоклипове

Можете да си купите специални обучителни дискове онлайн или в магазините за домашни любимци, които да пускате на птицата си, докато отсъствате. Тези дискове за обучение съдържат аудиозаписи на често срещани фрази и думи, които птиците трябва да научат, и са чудесен начин да накарате птицата да се заинтересува да се научи да говори. Не препоръчваме да пускате компактдисковете по цял ден, а само по 20 или 30 минути; в противен случай рискувате папагалът ви да се отегчи и да престане да слуша. Можете също така да намерите безплатни видеоклипове за обучение на птици в интернет, в чието времетраене са вградени и почивни интервали, така че да можете спокойно да заредите такова видео за папагалчето си преди да излезете за работа сутрин.

Вълнисто папагалче
Вълнисто папагалче
Амазонски папагал
Амазонски папагал