Средно около 80% от котките са луди по кочата трева – билка с много названия, още позната като Непета, тревисто растение от семейство Устноцветни. Затова масово любителите на котки се чудят дали прекомерните количества от нея не са пристрастяващи и вредни за домашния им любимец. Фактите показват, че билката като цяло е безвредна за тях, колкото и зависими да ги кара да изглеждат. Еуфоричният ефект идва от съдържанието на маслото непеталактон в растението, което е в едно семейство с ментата.

В миналото котешката мента е била използвана от хората като естествено средство за лечение на различни заболявания. Въпреки това, няма научни доказателства, които да потвърждават нейната ефикасност за лечение на конкретни заболявания. Това растение е доста лесно за отглеждане в много среди, но може да превземе градината, ако не бъде ограничено. Кочата трева може да се отглежда и на закрито. Ако решите да го направите, дръжте я на недостъпно за котката място, защото в противен случай може да бъде изгризана цялата. Макар че не са токсични или вредни, зеленолистните в огромни количества могат да разстроят стомаха на котката.

Влияние

Непеталактонът в котешката мента предизвиква еуфория при повечето котки след миризмата или поглъщането на билката. Обикновено те реагират, като подушват билката, търкат главите и муцуните си в нея, търкалят се, вокализират, играят, тичат, драскат или просто я ядат. Реакцията към котешката мента не зависи от репродуктивната способност на котката; кастрирани или обезпаразитени котки реагират еднакво на билката. Ефектът на тревата обикновено продължава до около 15 минути. Много котки дремят след еуфоричното преживяване. Някои ще изпитат само сънливост и релаксация след въздействието й, а не вълнение и игривост. Напълно нормално е различните котки да имат свои си реакции. За някои котки непетата може дори да се смята за полезна. Тези, които живеят на закрито например, често се нуждаят от допълнително обогатяване, за да бъдат активни и доволни. Кочата билка може да помогне за стимулирането както психически, така и физически, което води до по-щастлив и здравословен живот. Използването на котешка мента върху драскалките за котки може да ги привлече към тези места и да ги възпре от разрушително драскане на мебели.

Не всички котки реагират на растението, някои не унаследяват качествата, които ги карат да възприемат непеталактона по този начин. Малките котенца обикновено не реагират, някои от тях започват да го правят на шестседмична възраст, но може да отнеме и шест до осем месеца, за да развият интерес към тревата.

Безопасна ли е?

Котешката мента не е токсична за котките, еуфоричният ефект е краткотраен и безвреден. Не предизвиква пристрастяване и няма данни за дългосрочни ефекти. Въпреки че може би никога няма да разберем как точно котешката трева кара котките да се чувстват, няма доказателства, които да сочат, че тя е вредна или предизвиква пристрастяване. От вас зависи да решите как и кога да давате котешка мента на любимеца си. Ако не сте сигурни в това, попитайте ветеринарния лекар за съвет.

Самата котешка трева е безопасна, но има някои ситуации, които трябва да се избягват. Някои продукти, играчки и ситуации, свързани с котешката мента, могат да бъдат опасни, ако се използват неправилно. Не позволявайте на котката си да консумира тинктури, спрейове или разтвори, съдържащи коча билка, освен ако не са обозначени като безопасни за орален прием. Някои от тях са предназначени за използване само върху играчки или постелки. Те могат да съдържат алкохол или други съставки, неподходящи за поглъщане.

Приложение

Избягвайте играчки с котешка мента, които имат връвчици или части, които могат да бъдат изядени от котките и да се превърнат в опасни стомашно-чревни препятствия.

Бъдете внимателни, когато давате коча билка на агресивни четириноги. Тя може да предизвика понижено потискане и да доведе до увеличаване на агресивното поведение.

Избягвайте да давате трева на болни котки или такива, които се възстановяват след нараняване или операция. Някои котки стават хиперактивни при приема, което може да попречи на възстановяването.

При котките може да се появи самоограничаващо се повръщане и/или диария след консумация на големи количества котешка мента. Свържете се с вашия ветеринарен лекар, ако тези признаци продължават повече от 12 часа.

Котешката трева се предлага под няколко форми. Тя може да се отглежда и суши у дома, да се купи в сух вид или да се вземе като растение в саксия. В магазините за домашни любимци често се продават играчки за котки, съдържащи котешка мента, пресовани топки, лакомства, тинктури и спрейове, напоени с билката.

Най-добре е котките да се наслаждават на растението в малки дози, тъй като е необходимо много малко количество, за да се постигне ефект. Освен това с изграждането на толеранс от страна на мъркащите четириноги, става по-малко ефективна при честа употреба.

Има няколко начина да дадете на котето си да опита котешка билка. Тя може да се разпръсне върху мебелите им, леглата или подложките за драскане. Можете дори да "мариновате" играчките в изсушена котешка мента. Ако котката ви обича да похапва растения, опитайте да отглеждате в саксия прясна коча трева, от която може да предлагате от време на време, например при стресови ситуации.