Класическите рецепти за сладко и за конфитюр са познати на почти всяка домакиня. Днес искаме да ви предложим как да направите оригинално, ароматно и невероятно вкусно сладко. Приготвя се лесно, а се получава уникално, заради необичайните комбинации на продуктите.

Ягоди с орехи 

Малцина са онези, които не обичат сладко от ягоди. И ако към него добавите ядки, ще получите изненадващо интересна и вкусна комбинация.

Състав: 500 г ягоди, 200 г захар, 100 г срехи, 1-2 резена лиман (по желание)

Измийте плодовете, почистете и отстранете дръжките. Прехвърлете в тенджера и добавете захар и лимон (можете да изцедите сока веднага). Поставете на котлона. Варете ягодовата каша около 20 минути на тих огън. Накълцайте ядките малко, но без да ги мелите на ситно и ги добавете в тенджерата. Варете още няколко минути и свалете от огъня. Извадете внимателно резените лимон, ако сте добавили цели палчета, и разсипете сладкото в стерилизирани буркани. Завийте плътно и изчакайте докато изстине напълно.

Кралски кайсии 

Ако сте се сдобили с големи и здрави кайсии, можете да си направите невероятно вкусно сладко с ядки.

Ще са ви нужни: 1 кг кайсии, 800 г захар, 150 мл вода, 2 супени лъжици лимонов сок.

Измийте и подсушете кайсиите. Използвайки дълъг шиш (или други налични инструменти), и внимателно отстранете костилката, без да разкъсвате кайсията.

Изсушете леко костилката, счупете внимателно и отстранете сърцевината. Върнете ядките във вътрешността на кайсиевите плодове.

Смесете в голяма тенджера вода, захар и лимонов сок. Поставете на котлона и оставете да заври. Свалете сиропа от огъня, добавете кайсиите и покрийте. Оставете за една нощ. На сутринта отново поставете на котлона да заври, буквално за минута. Разсипете сладкото в предварително подготвените буркани. Затворете и изчакайте да изстинат, преди да ги приберете на хладно и проветриво място.

Портокали и банани 

Можете да направите сладко не само от обичайните плодове, които често срещате по щандовете на магазините, но и с по-екзотични такива. Бананите и портокалите са идеалната комбинация.

Имате нужда от: 2 портокала, 2 банана, 1 чаена чаша захар.

Измийте, подсушете и обелете портокалите. Отстранете семките и ципите и разбийте месото в купата на блендера. Добавете захар, разбъркайте и сложете на котлона.

Докато сместа ври, обелете и нарежете бананите на ситно. Добавете ги в тенджерата и варете сладкото още 7-10 минути на тих огън. Разлейте го горещо в стерилизирани буркани и затворете плътно.

От киви без варене 

Ако искате да имате витаминна "бомба", за зимата, не пропускайте да си приготвите този специалитет.

Продукти: 1 кг киви, 1,2 кг захар.

Измийте плодовете, подсушете и отстранете опашките. Пасирайте с блендер или смелете с месомелачка и прехвърлете в дълбока купа. Добавете захарта и разбъркайте внимателно. Оставете за 3-4 часа, за да се разтвори напълно захарта (разбърквайте периодично на всеки час). Разлейте сладкото в стерилизирани буркани. Затворете и съхранявайте в хладилника.

Конфитюр от дренки 

Дренките са здравословни и свежи плодчета. Сладкото от тях е ароматно и вкусно.

Състав: 1 кг дренки, 1 кг захар, 1 чаена чаша вода.

Сипете захарта в тенджерата, налейте вода и сложете на огън. Оставете сиропа да заври. Междувременно измийте плодовете и ги почистете. Сипете дряна във врящия сироп и оставете да къкри 5 минути. Свалете от котлона и охладете. След това го поставете отново на огъня и след като заври, оставете още 5 минути. Охладете и поставете на котлона за трети път да заври. Сипете сладкото горещо в стерилизирани буркани и затворете плътно.

От сливи и круши 

Смесването на вкусовете и ароматите на различни плодове е добро решение за онези, които търсят разнообразие и обичат да експериментират. Ароматни сливи, заедно с нежна круша – резултатът със сигурност ще ви допадне.

Продукти: 1 кг круши, 1 кг сливи, 1 кг захар.

Измийте крушите, отстранете дръжките и сърцевината и ги нарежете на тънки филийки. Измийте сливите, подсушете ги и също отстранете костилките. В голяма тенджера смесете плодовете, заедно със захарта. Поставете на котлона и след като заври, гответе на тих огън около 40 минути, докато се сгъсти. Разсипете сладкото докато е още горещо в стерилизирани буркани и затворете плътно.

Череши с цариградско грозде 

Друга интересна комбинация от вкусове.

Имате нужда от: 250 г череши, 400 г цариградско грозде, 500 г захар.

Измийте черешите, почистете ги и отстранете костилките. Измийте цариградското грозде и също го почистете от дръжки и листа.

Смесете плодовете в дълбока тенджера и добавете захарта. Оставете за половин час и след това внимателно разбъркайте. Поставете на котлона и изчакайте да заври. Оставете да къкри на слаб огън 7-10 минути. Свалете от огъня и изчакайте да изстине. Поставете отново на котлона и повторете варенето за още 10 минути. Разсипете сладкото в стерилизирани буркани, затворете плътно и обърнете бурканите с капаците надолу. Изчакайте да изстинат напълно и приберете на хладно.

Ревен с моркови и сушени кайсии 

Ярко и интересно сладко за любителите на екзотичните вкусове.

Продукти: 0,5 кг ревен, 150 г сушени кайсии, 120 г моркови, 500 г захар.

Ревенът се обелва, нарязва се на малки кубчета и се поставя в тенджера. Прибавете и обелените и ситно настъргани моркови. Добавете захарта, разбъркайте и оставете за една нощ. Залейте сушените кайсии в отделен съд с гореща вода и ги оставете и тях да се накисват.

На сутринта поставете тенджерата с ревера на котлона и изчакайте да заври. Варете около половин час. Свалете от огъня и охладете. Сипете накиснатите кайсии в купата на блендера и заедно с течността, пасирайте до получаването на гладка смес. Добавете кайсиевото пюре в тенджерата със сварения ревен. Поставете отново на котлона, изчакайте да заври и оставете да къкри 5-7 минути на слаб огън.

Разпределете горещото сладко в стерилизирани буркани и затворете с винтови капачки.

Цвекло с лимон 

Сладкото цвекло е интересна добавка за получаването на вкусен конфитюр. Ако все още не сте го пробвали, определено си заслужава.

Продукти: 400 г цвекло, 700 г захар, ? лимон.

Измийте цвеклото, сварете го до полуготовност, охладете и обелете. Настържете го на ситно ренде. Изцедете лимоновия сок и заедно със захарта ги прибавете към цвеклото. Разбъркайте и сложете на котлона. Оставете да къкри около час. Сипете горещото сладко в стерилизирани буркани и затворете.

Тиквички с портокал 

Тиквичките, поради неутралния си вкус, ще бъдат отлична основа за сладкото.

Имате нужда от: 1,5 кг тиквички, 1 кг захар, 2 портокала.

Измийте тиквичките, обелете кората и отстранете вътрешната семенна част. Нарежете пулпата на малки кубчета и сложете в тенджера. Добавете захарта, разбъркайте и оставете за час-два, за да се отдели сокът от тиквичките. Поставете на котлона и варете 40-50 минути.

Измийте портокалите и настържете кората на ситно ренде. Почистете пулпата от ципи и семена и я нарежете на малки кубчета. Прибавете портокала в тенджера при тиквичките и варете още 10 минути на тих огън. Налейте горещо сладко в стерилизирани буркани и затворете.

Моркови с ванилия 

Ароматът и цветът на това сладко ще ви пленят от пръв поглед.

Състав: 600 г моркови , 1,5 лимон, 600 г захар, 200 г вода, 2 чаени лъжички ванилова захар.

Измийте морковите, обелете и настържете на ситно ренде. Сипете ги в тенджера, покрийте с вода и сложете на котлона. Варете около 20 минути, докато омекнат морковите. Прехвърлете в гевгир и изцедете течността.

В отделна тенджера смесете половината захар и 100 грама вода. Оставете сиропа да заври и поставете морковите в него. Оставете да къкри 7-10 минути. Отделно нарежете лимоните на малки парченца, след като ги почистите от ципите и семената. Смесете лимоните с останалата захар и вода и варете 10 мин. Обединете двете смеси на морковите и лимоните, разбъркайте и оставете за през нощта, за да се охлади напълно. На следващата сутрин прибавете ваниловата захар в тенджера и поставете на котлона, за да заври отново сладкото. Вари се 5 минути и се сипва в предварително стерилизирани буркани. Затворете плътно и завийте с кърпа, докато изстине напълно.

Ябълки и орехи 

Това сладко може да се приготви не само за зимата.

Продукти: 500 г ябълки, 150 г орехи, 150 г захар, 1 супена лъжица лимонов сок.

Измийте ябълките, изчистете ги от сърцевината и ги нарежете на тънки филийки. Полейте с лимонов сок и разбъркайте внимателно. Добавете захарта и поставете на котлона. След като заври, гответе 5 минути и свалете от огъня. Оставете да се охлади напълно и повторете отново за още 5 минути. Свалете сладкото от котлона и охладете. Накълцайте ядките, добавете ги в тенджерата със сладкото и кипнете отново. Сипете горещото сладко в буркани и затворете.

През студените зимни вечери с чаша чай или кафе това сладко ще бъде много полезно.