Има 2 основи процеса, за да стане безопасен

Компостирането на пилешки тор, макар и сложно на биологично ниво, е проста задача, с която всеки градинар може да се справи. Сам по себе си този отпадък е безопасен, но процесът на компостиране е важен, за да се гарантира, че е абсолютно такъв, преди да се използва за отглеждане на култури. Има няколко стъпки, които ще ви помогнат да улесните работата в двора си.

1. Използвайте постелка 

Когато изваждате пилешки тор от кокошарника, няма нужда да се опитвате да отделите отпадъците от постелката. Тя всъщност е решаваща стъпка в процеса на компостиране, ако се използва правилната такава. Изберете да бъде органична - например дървесни стърготини - което ще помогне в процеса на компостиране.
За да създадете своя компост, ще ви трябват между 50% тор и 50% други органични материал, но е възможно и до 25% тор и 75% други органични материали. Постелката ще се брои за „другия ви материал“; към него влизат още окосена трева, слама или сено.

2. Следете температурата 

Когато компостирате оборски тор, важно да достигне температури между 60-70?С за поне три дни. Така ще сте сигурни, че вредните патогени ще бъдат убити преди употреба - този процес е познат като „горещ компост“.

Въпреки че пилешките отпадъци обикновено са много по-безопасни от човешките или други животински отпадъци, все още съществува потенциал за патогените на Е. coli и Salmonella да проникнат в оборския тор, което прави процеса на нагряване от решаващо значение.

Проверката на температурата на вашия компост през целия процес е лесна и най-често се прави с помощта на термометър за компостиране. Някои от термометрите за компостиране (термометър за почва) показват „безопасния“ диапазон на студена, топла и гореща почва. Когато използвате термометър, най-добрата практика е да водите дневник, за да сте сигурни, че за достатъчно време сте достигнали диапазона от 60-70 градуса, необходим за убиване на бактерии.

3. Втвърдяване 

Има още една важна стъпка, която помага да се уверите, че компостът ви от птичи тор е безопасен за използване в градината (макар че не всички пилешки отпадъци съдържат вредни бактерии, винаги трябва да се третират по един и същи начин). Дори след процеса на горещо компостиране има вероятност някои бактерии да останат. Затова втърдяването на вашия компост е последната стъпка, за да се уверите, че вредните патогени вече не са живи.
Идеалното време за втърдяване на вашия компост е най-малко 120 дни. Оставете го покрит на купчина за 4 месеца.

4. С контейнер 
Един от начините да създадете зона за компостиране, ако не искате да е на видимо място в двора, е използването на контейнер. Уверете се, че е достатъчно голям, за да побира тора заедно с всичкия допълнителен органичен материал. Също така ще трябва да има достатъчно място, за да обърнете компоста, тъй като периодично трябва да се вкарва кислород, за да работи процесът на компостиране правилно.

Позната е и техника за компостиране, при която има вторичен кош, проектиран специално за процеса на втвърдяване. След като компостът е готов, той се премества във втория кош за около 120 дни, докато цикълът завърши.

5. Метод на постилане 

Възможен метод за компостиране е този, който се случва в самия кокошарник. Той включва добавяне на допълнителни слоеве постелки върху старите слоеве, които се пълнят с курешки. Долните слоеве ще започнат да се компостират, използвайки старите постелки като органичен материал и пилешките отпадъци като азотен компонент. Докато пилетата се движат, те ще обърнат съдържанието на компоста, добавяйки кислорода, необходим за процеса на компостиране.

Използвайки този метод, ще трябва да изваждате компоста веднъж или два пъти годишно. Ако взимате компоста от кокошарника и го добавяте директно в градината си, уверете се, че периодът на втвърдяване е протекъл.

Внимание! Добра идея е да държите компоста далеч от кокошарника си. Той има тенденция да привлича определени животни и гризачи, които могат да навредят на вашите пилета. Купчините компост също могат да имат лош мирис по време на определени цикли на процеса на компостиране, така че вероятно ще искате да бъде далеч от къщата ви. 

6. Бъдете хигиенични 

Когато работите с всякакъв тор, винаги се препоръчва да носите ръкавици. Въпреки че процесът на компостиране обикновено елиминира всякакви вредни бактерии, винаги има шанс да останат някои. След процеса на втвърдяване торта трябва да е безопасна, но не пречи да носите ръкавици.

Винаги е добра идея и да измивате продукцията, която набирате от градината, ако се използва оборски тор. Процесите на компостиране и втвърдяване обикновено са достатъчни, за да се отърват от патогени, но може да има остатъци.

Въпреки че тези следи не могат да навредят на здрав човек, онези, които имат отслабена имунна система, трябва да бъдат особено внимателни, за да избягват всякакви бактерии E. coli или Salmonella. Като общо правило, измивайте всякакви продукти, които идват от вашата градина.
Източник: www.diyncrafts.com

Ползите 

Има няколко предимства от използването на компост от птичи тор.

* С високо съдържание на хранителни вещества

Домашният компост от пилешки тор е с много високо съдържание на хранителни вещества и може значително да подобри здравето на растенията. По-специално, има по-високо съдържание на азот, калий, фосфор и калций в сравнение с повечето други видове тор и съдържа също магнезий и сяра. В много случаи домашният тор ще бъде по-добър за вашите растения и по-евтин, отколкото закупен от магазина.

* Позволява ви да поливате растенията по-рядко

Допълнителна полза от използването на птичи тор в градината е, че може да не се налага да поливате толкова често. Той може да увеличи капацитета на почвата за задържане на вода. В някои случаи това може да е лошо за вашите растения, но в повечето случаи допълнителното наличие на вода означава, че не е нужно да използвате често маркуча.

* В полза на околната среда

Това е така, защото не само, че използвате отпадък, който потенциално може да окаже изхвърлен във вода, но и намалявате потенциала за ерозия в почвата. Когато тя е по-малко вероятно да ерозира, има по-малък шанс торовете и химикалите да се извлекат в близките водни пътища.

Съвет: Отново да напомним, че не е препоръчително да добавяте директно оборски тор в почвата след засаждането. Препоръчително е вкарването с пролетното или есенното прекопаване.