Те са ценна хранителна добавка за животните през пролетта

Припомняме: при дрождиране на фуражите използвайте всички видове смлени житни храни, трици и варени картофи

Съставът на сухо вещество на фуражните дрожди включва следните компоненти:

* 32-38% пепел;

* 38-51% протеин;

* 1,2-2,9 целулоза;

* 2,2-3,1 мазнина;

* 1,8% диетичните фибри.

Най-важна роля има фуражната мая

Стойността на тази хранителна добавка се изразява в това, че е важен източник на протеин и фибри. Доказано в практиката е, че използването на фуражни дрожди увеличава добива на мляко с 1-2 кг на ден

Освен това през определени периоди от време ни питате на какво се дължи накълваването на черупките на яйцата и с какви фуражи да обогатите храненето на пилетата и носачките през зимно-пролетния сезон. Затова ви припомняме за дрождирането на фуражите, което може да се осъществи лесно в домакинства с малък брой птици.

Дрождите са микроорганизми,

които причиняват ферментацията на гроздовата захар, набухването на хлебното тесто и други процеси. Фуражните дрожди съдържат около 45% суров протеин и са богати на витамини от групата В, което ги прави ценна хранителна добавка в дневната дажба на домашните животни.

Ползите са:

* възбуждат апетита;

* подобряват перисталтиката (изтласкването на храната от червата) ;

* съдействат за по-бързото усвояване на белтъчините.

Дрождирането се извършва в съдове, които задържат топлината - дебелостенни дървени каци, чебури, метални варели с двойни стени и дъна (два варела един в друг).

Как да приготвите малки количества

- например една емайлирана кофа. Една обменна част от фуража, който ще се дрождира, се залива с 1,5-2 части вода, загрята до 35-40 градуса. Сместа се разбърква добре до кашообразно състояние. След това се добавя 0,5-1 на сто хлебна мая, размита предварително във вода. Сместа се разбърква отново и се оставя при температура около 25 градуса.

Разбърква се през 30-40 минути. В зависимост от вида на фуражите и температурата ферментацията протича за 5-6 часа. Тя добива шуплеста структура, сладникаво-кисел вкус и приятна специфична миризма. Ако сместа е водниста, тя се смесва със сухи фуражи до състояние на пръхкавост, за да не залепва по човките на птиците. На птица се дават до 30-50 грама дневно. Обаче дрождираните фуражи прокисват лесно и през по-топлите дни трябва да се приготвят само за един ден.

При липса на достатъчно мая

оставя се малко дрождирана храна за квас за следващия ден.Тъй като дрождите се израждат лесно, в храната могат да вземат превес т.нар. диви дрожди, затова през 4-5 дни трябва да се използва прясна мая.

На птица се дават до 30-50 грама дневно. Но дрождираните фуражи прокисват лесно и през по-топлите дни трябва да се приготвят само за един ден.
На птица се дават до 30-50 грама дневно. Но дрождираните фуражи прокисват лесно и през по-топлите дни трябва да се приготвят само за един ден.