Цените на зърното отново спаднаха вчера на фона на неконкурентоспособността на европейските държави на експортните пазари. Това се доказва от египетския търг на GASC за пшеница, спечелен от Русия и Украйна с обеми на доставка съответно 290 000 тона и 55 000 тона.

Въпреки износните мита в Русия, Черноморският регион е конкурентен: предлага се най-ниската цена при $ 233 / FOB + $ 18 за товар, т.е. $ 251 / CIF, а най-високата при $ 234 / FOB + $ 18,75 товари, т.е. $ 252,75 / CIF. Пратките ще се извършват в началото на август.

Към 4 април износът на мека пшеница в ЕС възлиза на 20,26 млн. тона спрямо 26,33 млн. тона миналата година на същата дата. Износът на ечемик от ЕС е 5,92 млн. тона спрямо 5,96 млн. тона миналата година. Вносът на царевица се оценява на 11,83 млн. тона спрямо 16,22 млн. тона миналата година.

България изостава с износа

Общо за периода от началото на настоящата пазарна година до края на март 2021 г.,през Пристанище Варна1 са изнесени 630,4 хил. тона пшеница (в т. ч. 26,1 хил. тона през последната седмица), което е с 60,8% по-малко на годишна база. Експортът на ечемик през порта също изостава спрямо година по-рано – с 39,9%, като остава в застой за поредна седмица. Все още не са преминавали товари с рапица от реколта '2020.
При липса на преминали количества царевица и слънчоглед по същото време на 2020 г., намалението на експорта на двете култури на годишна база се запазва: с 21,2% за царевицата и с 44% за слънчогледа, показват данните на земеделското министерство.

Проблеми с рапицата

Най-големите промени бяха регистрирани на пазара на рапица, където майският договор показа резки колебания в цените през седмицата преди празниците. Трябва да се отбележи, че опциите по последния договор за реколта 2020 изтичат на 15 април, а реколтата 2021 вече е под съмнение.
Състоянието на културата е доста тревожно в много региони, особено в източната част на Франция. Това се дължи на риска от измръзване, ако температурата спадне значително.

Сегашните ниски температури в Европа

са обезпокоителни, особено по отношение на посевите от рапица, които вече изглеждат доста слаби. Това доведе до по-нататъшно значително увеличение на цените на маслодайните семена, за което също спомогна подкрепата от цените на палмовото масло. Вносът на рапица в ЕС към 4 април възлиза на 5,25 милиона тона спрямо 4,93 милиона тона миналата година.

Тази сутрин доларът падна до 1,1866 спрямо еврото, но се повиши до 77,09 спрямо рублата. Цената на петрола остана практически непроменена и достигна 59,44 долара за барел.

Без промени на борсата в Чикаго

Цените на пшеницата и царевицата останаха практически непроменени към края на търговията в Чикаго вчера. Сеитбата на царевица в САЩ вече е 20% завършена, а на пролетната пшеница - 3%, в съответствие с очакванията. Състоянието на реколтата от зимна пшеница е 53% добро до отлично, в сравнение с 62% миналата година на същата дата.

Търговците ще останат предпазливи преди месечния отчет на USDA този петък

В Бразилия настоящият дефицит на влага може да накара анализаторите да преразгледат своята оценка на производството на царевица от втора култура Safrinha надолу. Агроконсулт изчислява бразилската реколта от соя на 137,1 млн. тона, компанията ревизира своята оценка на производството на Safrinha на 78,3 млн. тона от 82,8 млн. тона.

Вчера фондовете не бяха много активни и бяха нетни купувачи на 500 лота царевица и 4000 лота соя и нетни продавачи на 1000 лота пшеница.

Руското земеделско министерство

започна да тества механизма за изчисляване на индексите на цените на зърното, който след това ще бъде използван като основа за установяване на плаващо износно мито върху зърно от 2 юни.

Референтните цени ще бъдат изчислени от Националната стокова борса. По този начин данъците биха представлявали 70% от разликата между тази референтна цена и 200 долара за тон за пшеница и 185 долара за тон за ечемик и царевица.

Борсата ще показва тези референтни цени в долари веднъж на работен ден. Те ще се основават на обема на транзакциите с договори, подписани 4-60 дни преди изчисляването на индекса.

Плаващите данъци ще заменят данъка от 50 евро / тон, наложен върху износа на пшеница от 1 март до 1 юни, и 10 евро / тон и 25 евро / тон, съответно за ечемик и царевица, за средата на март до 2 юни.