И как да се режат, поискаха да знаят читатели
Настана пролетно време, както за поддържане и формиране на лозите, така и за засаждане на нови лозички. Наши редовни читатели, поискаха да научат нещо малко по-специфично. А именно, кои са най-подходящите формировки за различните сортове?
Ще им отговорим.
* Чашовидната формировка, при която резитбата е къса - с чепове на 1-3 очи, е най-подходяща за винените сортове "Димят", "Мавруд", "Гъмза", "Широка мелнишка лоза", "Мискет", "Юни блан".
Обикновено за десертни сортове тя не се предпочита.
* Формировката "Оригинален Гюйо" със смесена резитба - на чеп с 2 очи и плодна пръчка с 10-12 очи, се избира за доста винени сортове. Например за "Мерло", "Алиготе", "Врачански мискет", "Димят", "Гъмза", "Каберне совиньон", "Мавруд", "Мискет отонел", "Памид", "Ризлинг", "Ркацители", "Тамянка", "Сензо", "Саперави", "Траминер розов", "Шардоне", "Шевка", "Широка мелнишка", "Червен мискет", "Юни блан".
"Гюйо" обаче е подходяща формировка и за някои десертни сортове. Това са "Суперран болгар", "Брестовица", "Алфонс Лавеле", "Тракийски мискет", "Плевен", "Чауш", "Надежда", Шасла доре, Царица на лозята, Мискет русенски, "Хамбургски мискет", "Италия".
* Формировката "Стъблен Гюйо", също със смесена резитба - на чепове с 2 очи и плодни пръчки с 10-12 очи, е оптимална само за някои десертни сортове. Те са "Болгар", "Брестовица", "Алфонс Лавеле", "Суперран болгар", "Царица на лозята", "Италия", "Плевен", "Надежда", "Султанина", "Кардинал", "Хамбургски мискет".



Коментари